Icma.az
close
up
RU
Min dərdin dərmanıdır: Həkim tövsiyəsi idi, ayda 130 ton istehsal edir

Min dərdin dərmanıdır: Həkim tövsiyəsi idi, ayda 130 ton istehsal edir

Sherg.az saytına istinadən Icma.az xəbər verir.

İlik suyu

 Türk milli mətbəxinin bir zamanlar vazkeçilməzi sayılan ilik suyu (bulyonu) təəssüf ki, müasir dövrdə çox da bəyənilmir, istifadəsi azalıb. Nənə-babalarımızın “can dərmanı” dediyi ilik suyu, əslində, orqanizmin güclənməsi və bir çox ağır fəsadlara səbəb olan xəstəliklərin dərmanıdır. Türkiyəli iş qadını Bahar Şamhili Tanju ilik suyu istehsalı və satışı ilə məşğuldur. Bu işə başlamasınınsa səbəbi özəldir.

 “Sherg.az” “Milliyet.com.tr”yə istinadən Bahar Tanjunun həyat hekayəsini təqdim edir. Bahar Tanju reklamçılıq üzrə ali təhsil alıb, müxtəlif şirkətlərdə çalışıb. İşinə davam edərkən həkimlərin osteoporoz diaqnozu qoymasıyla hər şey dəyişib. Həkimlər ona dərmanlardan əlavə, sümükləri, oynaqları bərkitmək və birləşdirici toxumanı gücləndirmək üçün sümük suyu və içalat şorbalarından istifadə etməyi tövsiyə ediblər və bu, onu tamam başqa səmtə yönəldib. Bahar mətbəxə keçib müntəzəm olaraq sümük iliyi, toyuq və balıq bulyonları hazırlamağa başlayıb. Müntəzəm istehlakla immunitet sisteminin gücləndiyini və enerjisinin artdığını görüb. Bundan əlavə, o, sağlam şəkildə arıqlayıb, dərisi və saçları nəzərəçarpacaq dərəcədə canlanıb və parlaq olub. Sağlığındakı müsbət dönüş ona iş həyatında da yeni bir yol açıb. Sümük iliyi bulyonunu düzgün hazırlamaq çox zəhmətli və vaxt aparan bir işdir. Evdə hazırlaya bilməyəndə hazır məhsul almaq istəyib. Amma görüb ki, bazarda evdə hazırladığı qədər təbii, təzə və “soyuq qida zənciri”ndə belə məhsul satılmır. Bu təcrübə gənc qadını sahibkarlığa yönləndirib. Bahar Şamhili Tanju da onun sağalmasına kömək edən və yeməklərinə özünəməxsus ləzzət qatan ən təbii formada ilik suyunu hər kəsin xeyrinə istehsal etmək qərarına gəlib. 

Bu yola qədəm qoyarkən sahibkar təkcə ənənəvi reseptlərlə deyil, həm də elmi məlumatlarla dəstəklənən istehsal modelini inkişaf etdirməyi qarşısına məqsəd qoyub. Beləliklə, ilik sümüyü bulyonunun qida dəyərini qorumaq və sağlamlığa təsirini araşdırmaq üçün universitetlərlə əməkdaşlığa başlayıb. Akademiklər, mütəxəssis dietoloqlar və qida mühəndisləri ilə birlikdə aparılan AR-GE prosesləri nəticəsində bişirmə texnikası, qida komponentləri və onların funksional qida kimi qiymətləndirilməsi ilə bağlı hərtərəfli araşdırmalar aparılıb. O, həmçinin ləzzətlə bağlı qida akademiyaları ilə işləyib.  2,5 ay ərzində o, lazımi xammal tapmaq üçün Türkiyənin demək olar ki, bütün təsərrüfatlarını gəzib. Antibiotiklər, hormonlar və ya GMO olmadan idarə olunan və davamlı istehsal edən heyvandarlıq təsərrüfatları ilə əməkdaşlıq edib. B.Tanju "Bu araşdırmalar nəticəsində sümük iliyi bulyonlarımızın qida dəyərini ən yüksək səviyyədə qoruyacaq xüsusi bir istehsal üsulu inkişaf etdirdik. Məhsullarımızı benmari üsulu ilə hazırlayır və onların tərkibində olan kollagen, amin turşuları, minerallar və onların tərkibində olan hər hansı qidalandırıcı maddələri heç bir irin qatqısı olmadan qoruyuruq. Saf kollagen və bütün yağlarını çıxardığımız zülal qaynağı olan toyuq və balıq bulyonu həm sərinləşdirici içkisi, həm dadı, həm də yeməklərə qatdığı dərin dadı ilə çay kimi istehlak edilə bilər. Elmi infrastruktura əsaslanan modellə Türkiyənin ilk təzə və soyuq qida zəncirli sümük iliyi bulyonunu istehsal edərək bazarda yeni bir kateqoriya yaratdıq”, deyir. Bu yenilikçi yanaşma Türkiyənin ən etibarlı market şəbəkələrinin diqqətini çəkib və məhsullar tez bir zamanda rəflərdə yerini alıb. B.Tanju ənənəvi kulinariya dəyərlərini elmi araşdırmalarla dəstəkləyərək, ilik sümüyü bulyonunu yenidən mətbəxlərə gətirməyə nail olub. “7 ildən sonra ayda 130 ton məhsuldarlığa çatdıq. Məhsullarımız milli bazar sektorunda 15 mindən çox nöqtədə istehlakçılara çatır. Biz həmçinin məhsullarımızı bütün rəqəmsal marketlər və internet saytımız vasitəsilə Türkiyənin hər yerinə təhlükəsiz şəkildə çatdırırıq”, deyən B.Tanju qeyd edib ki, keyfiyyət yönümlü istehsal yanaşması ilə fəaliyyət göstərən fabrikdə 40 nəfər işçi çalışır. Gələcəkdə qlobal bazara açılmağı və məhsullarını qlobal miqyasa daşımağı hədəfləyirlər. Məqsəd beynəlxalq bazara çıxmaq və yeni nəsil sağlam qida məhsullarının istehsalını inkişaf etdirməkdir.

Hadisənin gedişatını izləmək üçün Icma.az saytında ən son yeniliklərə baxın.
seeBaxış sayı:117
embedMənbə:https://sherg.az
archiveBu xəbər 16 Mart 2025 11:36 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

Nyu York birjasında təbii qaz bahalaşıb

13 Avqust 2025 08:53see189

Bu dəfə Zelenski ilə onlayn görüşəcək

13 Avqust 2025 11:40see164

Makron Rusiya əleyhinə yeni sanksiyalar paketinin hazırlanmasından danışdı

13 Avqust 2025 19:27see136

220 kiloluq qadın ərinin üstünə yıxıldı Ən qeyri adi ÖLÜM

13 Avqust 2025 22:26see134

5 min manatlıq reklam qiyməti: Blogerlər buna görə lüks həyat yaşayır AÇIQLAMA

13 Avqust 2025 19:32see133

Norveç ilə İsveç arasında dağ dişi qaz zəminində münaqişə yaranıb

13 Avqust 2025 06:28see132

AZAL və “Gulf Air” arasında kod şerinq razılaşması imzalanıb

13 Avqust 2025 14:30see131

Qarabağ UEFA reytinqində Azərbaycanın mövqeyini möhkəmləndirdi

13 Avqust 2025 10:21see130

Talassemiyanın tam müalicəsi mümkündürmü? Həkimdən AÇIQLAMA

13 Avqust 2025 15:18see129

Rusiyanı tərk edən Puqaçovanın qonorarı yarıya endirilib...

13 Avqust 2025 18:34see128

Mərkəzi Gömrük Hospitalında təlim keçirilib

13 Avqust 2025 11:40see126

Keyfiyyətlə yanaşı təhlükəsizlik də vacibdir TEXNOLOQ AÇIQLADI

13 Avqust 2025 10:18see123

Fənərbaxça Feyenoord matçındakı 7 qol Video

13 Avqust 2025 09:03see121

Ağ Ev dən liderlərin görüşü ilə bağlı açıqlama: “Bu halda..” KONKRET

13 Avqust 2025 15:59see120

Dünyanın ən təhlükəli ölkələri: Azərbaycan neçənci yerdədir?

13 Avqust 2025 08:31see119

Pezeşkian Netanyahunun cavabını verdi “Bu, sadəcə illüziyadır”

13 Avqust 2025 22:08see118

Tibbi sabunda ölümcül xəstəliklərə yol aça bilən bakteriyalar aşkarlanıb

13 Avqust 2025 09:39see118

Metodlar ölkələrə və onların təhsil sistemlərinə görə dəyişir Ekspert

13 Avqust 2025 19:30see115

Azər Axşamdan onu öldürənlərə : Həmin xəbəri yayanlar... VİDEO

13 Avqust 2025 11:25see115

Neftçi nin baş icraçı direktoru: Çempionluq haqqında danışmaq tez olar

13 Avqust 2025 19:24see113
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri