Ölümsüzlük bitkisi Bu xəstələrə reyhan olmaz
Icma.az xəbər verir, Medicina saytına əsaslanaraq.
Reyhan dünyada ölümsüzlük bitkisi kimi tanınır.
Aralıq dənizi mətbəxinin simvoludur və xalq təbabətində faydalı xüsusiyyətlərin həqiqətən kral bitki kimi şöhrət qazanıb.
Reyhan nanə ailəsindən birillik bitkidir. Vətəni Hindistan hesab olunur.
“Medicina” xəbər verir ki, tərkibində A, C, K vitaminləri, həmçinin dəmir, kalsium, maqnezium və manqan var. Onun əsas dəyəri antiinflamatuar, antimikrobiyal və sakitləşdirici təsir göstərən bitki birləşmələrinin yüksək tərkibindədir.
Alimlər həmçinin reyhanın qanda şəkərin səviyyəsini tənzimləmək və yüngül hipoqlikemik təsir göstərmək qabiliyyətini öyrənirlər. Bəzi ölkələrdə hətta 2-ci tip diabetin kompleks müalicəsində istifadə olunur. Bundan əlavə, reyhan ekstraktları xolesterin səviyyəsinə müsbət təsir göstərərək ürək-damar xəstəlikləri riskini azalda bilər.
Reyhanın digər mühüm xüsusiyyəti stress səviyyələrini azaltmaq qabiliyyətidir. Ayurveda təbabətində o, adaptogen hesab olunur - bədənin stresli vəziyyətlərə uyğunlaşmasına kömək edir. Tədqiqatlar təsdiqləyir ki, müntəzəm reyhan istehlakı kortizol səviyyəsini azalda və əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdıra bilər.
Reyhan qanda laxtalanmanı artıra bilər, ona görə də antikoaqulyantlar- aspirin və s. qəbul edən insanlar xüsusilə diqqətli olmalıdırlar. Və göyərtidə çox miqdarda K vitamini bu dərmanların işinə mane ola bilər.
Ona görə ürək-damar xəstələri, əməliyyatdan çıxanlar üçün təhlükəli ola bilər.
Düzgün yetişdirilmədiyi təqdirdə reyhanda civə və nitratların toplanmasıdır. Bu, xüsusilə magistral yolların yaxınlığında və ya kimyəvi maddələrin istifadəsi ilə yetişdirilən bitkilərdə olur. Buna görə də, etibarlı istehsalçılardan göyərti almaq və ya evdə özünüz yetişdirmək məsləhətdir.
Aygün Musayeva

