Onları zibil qutusuna atın
Icma.az bildirir, Azpost portalına istinadən.
Hansı qidalar sağlamlığınız üçün zərərlidir və onlardan həmişə uzaq durmaq lazımdır?
Bəzi qidalar sağlamlığınıza ciddi təsir göstərərək orqanizmdə müxtəlif xəstəliklər və problemlər yarada bilər. Soyuducuda olan məhsullar sağlamlığın əsl düşməninə çevrilə bilər, ona görə də ondan qaçmağa dəyər.
Bu barədə AzPost Real simple saytına istinadən xəbər verir .
Qablaşdırılmış peçenyelər, tortlar və biskvitlər
Dietoloq Mia Şin belə məhsulların rahat və dadlı ola biləcəyini, lakin onların tərkibində trans yağların olduğunu bildirib. Raf ömrünü uzatmaq və məhsulların dadını və teksturasını qənaətli şəkildə yaxşılaşdırmaq üçün istehsalçılar tərəfindən əlavə edilir.
Trans yağ istehlakının təhlükəsiz səviyyəsi yoxdur, çünki o, ürək xəstəliyi və tip 2 diabet kimi bir çox xroniki xəstəliklərin riskini artıra bilər.
Qeyd etmək vacibdir ki, paketdə 0 qram trans yağ yazılsa belə, bu həmişə doğru deyil.
Ağ çörək və digər zərif taxıllar
Taxıl üç hissədən ibarətdir: kəpək, rüşeym və endosperm. Kəpəkdə lif var, mikrobda qida maddələrinin çoxu var. Endosperm isə karbohidratların çoxunun olduğu taxılın nişastalı hissəsidir.
Taxıl emal edildikdə və ya təmizləndikdə, həm kəpəyi, həm də rüşeymini çıxarır, yalnız endospermi qalır. Bu o deməkdir ki, siz demək olar ki, bütün lif və qida maddələrini itirmisiniz və sizə yalnız karbohidratlar və kalorilər qalacaq.
Buna görə də, ağ çörək, ağ düyü, kraker və simit kimi təmizlənmiş nişastalı qidaların qida dəyəri azdır və qan şəkərini idarə etməyə kömək edən lif ehtiva etmir.
Alternativ olaraq, əvəzinə tam taxıl və ya cücərmiş çörək, simit, kraker, qəhvəyi düyü və ya quinoa seçin.
Şirin qazlı içkilər
Bu içkilərin tərkibində çoxlu şəkər və kalori var və heç bir qida dəyəri yoxdur. Gündə bir və ya iki qazlı içki içməklə şəkərdən bir neçə yüz kalori əlavə etmək asandır.
Həm şirinləşdirilmiş, həm də süni şəkildə şirinləşdirilmiş sərinləşdirici içkilərin istehlakı daha yüksək ölüm riski ilə əlaqələndirilir.
Sodanın bir çox mənfi cəhətləri və sıfır faydası var. Fosfor turşusu kimi bəzi zərərli maddələr dişlərə zərərli təsir göstərir və yüksək fruktoza qarğıdalı siropu piylənmə ilə əlaqələndirilir.
Pəhriz versiyalarında çoxsaylı sağlamlıq problemlərinə səbəb olan süni tatlandırıcılar (sukraloza, aspartam) var.
Su seçmək daha yaxşıdır. Daha dadlı bir şey axtarırsınızsa, təbii meyvə ləzzətləri ilə çay və ya soda cəhd edin.
Odda bişmiş ət
Ət yüksək temperaturda bişirildikdə və ya tüstüyə məruz qaldıqda xərçəng əmələ gətirən kimyəvi maddələrin əmələ gəlməsi artır.
Bu kimyəvi maddələrə heterosiklik aminlər (HCA) və polisiklik aromatik karbohidrogenlər (PAH) deyilir. Onlar xərçəng riskinin artması ilə əlaqələndirilib.
Daha yüksək temperaturda bişirərkən, uzun bişirmə vaxtlarından qaçın və istehlak etməzdən əvvəl yanmış hissələri çıxarın.
Qızardılmış yeməklər
Kartof kimi dərin qızardılmış qidaları seçmək çöldə yemək zamanı sifariş verə biləcəyiniz ən pis şeylərdən biridir.
Dərin qızartma bir çox qidaya kalori və doymuş yağ əlavə edir. Bunun əvəzinə, qaynadılmış və ya buxarda hazırlanmış və tərəvəz və protein ehtiva edən yeməklərə üstünlük verin.
Paylaş
