Oruc tutanlar mütləq oxusun: Bu qidalardan uzaq durun, əks halda...
GlobalInfo saytından verilən məlumata əsasən, Icma.az məlumatı açıqlayır.
Bu il Novruz bayramı ilə Ramazan ayının üst-üstə düşməsi bir sıra məsələləri gündəmə gətirib. Xüsusilə qidalanma mövzusu müzakirə obyektidir. Məlumdur ki, süfrələri bayrama xas müxtəlif cür şirniyyatlar, yeməklər bəzəyir. Digər tərəfdən, onlar yüksək kalorili qidalar siyahısında yer alır.
Globalinfo.az-a danışan sağlam qidalanma mütəxəssisi Məhsəti Hüseynova deyib ki, sözügedən hal bir çox problemlər yaradır:
“Xüsusilə həzm sistemi, immuniteti zəif olanlar, mədə-bağırsaq sistemində hansısa xroniki xəstəliyi olan insanların qidalanma vərdişlərindəki pozulmalar səhhətdə ciddi fəsadlar törədə bilər. Novruz bayramı ərəfəsində oruc tutanlar diqqətli olmalıdır. Onlar balanslı və düzgün şəkildə doğru qidalardan istifadə etməlidirlər. Bəllidir ki, bayramda bişirilən şirniyyatlar, yeməklərin kalorisi daha ağırdır. Oruc tutan adamın birdən-birə bunları qəbul etməsi mədə və qarın nahiyəsində, başda ağrılara, həzmdə problemlərə, yuxu sisteminin pozulmasına yol açar”.
Məhsəti Hüseynova
Mütəxəssis bildirib ki, oruc tutanlar səhər yeməyində yüngül və daha çox zülal tərkibli qidalara üstünlük versinlər:
“Yumurta, pendir, süd və süd məhsullarından olan qidalar bu qəbildəndir. Həmçinin bir ovucu keçməyəcək dərəcədə müxtəlif çərəzlərdən də istifadə edilə bilər. Bu, oruc tutanların gün ərzində enerjili və tox olmalarına kömək edəcək. İftar zamanı bayram süfrəsi olmasına baxmayaraq, yeni hazırlanan şorbalar, tez həzm olunan bir növ isti xörək yemək məqsədəuyğundur. Çox qızardılmış, yağlı, duzlu qidalardan, turşulardan, ədviyyatlardan qaçmaq lazımdır. Çünki bir neçə saat ac qalan orqanizmdə xüsusilə belə qidalar mədə şirəsinin balansını pozmaqla yanaşı, sonradan mədədə yanma, göynəmə hisləri də yaradır”.
Məhsəti Hüseynovanın sözlərinə görə, iftardan dərhal sonra şəkərbura, paxlava, qoğal kimi bayram qidalarının qəbulu həzmdə çətinlik yaratmaqla yanaşı, qanda şəkər səviyyəsinin sürətlə artmasına gətirib çıxaracaq:
“Novruzda qidaları miqdarı keçməmək şərtilə, yavaş-yavaş qəbul etməliyik. Eyni zamanda çox çeynəmək həzmi asanlaşdırır və doyma hissi yaradır. İftarın əvvəlində, həm də yeməkdən 35-40 dəqiqə sonra oyaq qaldıqları müddətdə su içmək vacibdir. Qəbul etdiyimiz qidaların enerjiyə çevrilməsi üçün fiziki aktivliyə də diqqət etməliyik”.
Günay Rəsulqızı
Globalinfo.az

