Paket çaylar qəfil ürək dayanmasına səbəb ola bilər Mütəxəssisdən XƏBƏRDARLIQ
Icma.az xəbər verir, Redaktor.az saytına əsaslanaraq.
Bəzən insanların çay dəmləmək əvəzinə hazır paket çaylardan istifadə etdiyini görürük.
Bu çaylara üstünlük verilməsinin hansı mənfi cəhətləri var?
Redaktor.az-a danışan Qida təhlükəsizliyi Hərəkatının rəhbəri, sağlam qidalanma mütəxəssisi Məhsəti Hüseynovanın sözlərinə görə, hal-hazırda müasir dövrümüzdə tez-tez istifadə olunan, hətta bəzilərinin gündəlik istifadə etdiyi paket çayların insan orqanizmi üçün bir çox zərərləri var:
"Birinci zərərləri onun plastik kütlə ilə çox olan paketin əmələ gəlməsi üçün istifadə olunan xammaldır ki, isti su ilə reaksiyaya girdikdə nano hissəciklər şəklində suya yayılır. Bu vasitə ilə orqanizmə daxil olur və xüsusilə də həmin hissəciklər orqanizmdən xaric olmur. Demək olar ki, hər gün bundan istifadə edən insanlarda zamanla ürək-damar tıxanıqlığına, qəfil ürək dayanmalarına qədər gətirib çıxara bilər ki, bu, təhlükənin bir hissəsidir. Bir digər məqam isə paket çaylarda istifadə olunan kimyəvi maddələrdir ki, bu, insan orqanizmində bir çox xərçəng və digər təhlükəli xəstəliklərin yaranmasına səbəb olur.
Bəzən fərqli kimyəvi aromatizatorlardan istifadə olunur, eyni zamanda sintetik mənşəli boyalardan istifadə edilir ki, çay dəmləmədən belə rəngini tez bir zamanda versin. Bu kimyəvi maddələr insanlarda mədə-bağırsaq problemlərinə gətirib çıxarır ki, bu da birinci növbədə immun sisteminin pozulmasına səbəb olur. Xüsusilə yeniyetməlik çağlarında bu kimi çaylardan istifadə edən insanlarda hormonal pozuntularla rastlaşılır ki, gələcəkdə sonsuzluq və ya anormal övladların dünyaya gəlməsi halları baş verə bilər".
Müsahibimiz vurğuladı ki, müəyyən bitki çayları, arıqlama çayları və adi qara çay şəklində olsa belə, bütün paketlənmə prosesində sənaye üsullarından istifadə edilir.
"Lakin müasir dövrdə artıq bu zərərlərin təsirləri məlum olduqdan sonra bir çox çay markaları paketi daha sağlam, plastikdən olmayan, bəzən parçadan, bəzən pambıq iplərdən hazırlanmış şəkildə təqdim edir. Lakin təhlükə hələ də həmin çayın və bitkinin tərkibinə əlavə olunan kimyəvi maddələrdə qala bilir.
Quru bitki qalıntısını saxlamaq, uzun müddət xarab olmaması, kiflənməməsi, bakteriyaların yaranmaması və qoxusunun pozulmaması üçün bu maddələr əlavə edilir. Bu da birbaşa sağlamlığa zərər verir və sağlamlıq problemlərinin zamanla ortaya çıxmasına səbəb olur.
Çayın 10-15 dəqiqədən artıq dəmlənməsini gözləmək olmaz, çünki yarım saatdan artıq dəmləndikdə orqanizm üçün zərərli toksin maddələr yaranır ki, bu da həzm pozulmalarına səbəb olur. Ən təbii üsulla çayı təzə dəmləyib, quru çay şəklində dəmləyib içmək tövsiyə olunur", - deyə Məhsəti Hüseynova bildirdi.
Aytəkin TOFİQQIZI
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:100
Bu xəbər 19 Noyabr 2025 17:50 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















