Parkinson xəstəliyinin ilkin əlamətlərini hansı qidalar sürətləndirir?
Olke.az portalından verilən məlumata görə, Icma.az xəbər yayır.
Həddindən artıq emal olunmuş qidalar parkinson xəstəliyinin ilkin əlamətlərini sürətləndirə bilər.
Ölkə.az xəbər verir ki, bu barədə məlumat "Neurology" jurnalında dərc olunub.
Alimlərin sözlərinə görə, hot-doq, hazır səhər yeməkləri və şəkərli qazlı içkilər kimi yüksək dərəcədə emal olunmuş məhsulları çox yeyən insanlarda parkinson xəstəliyinin prodromal (ilk) mərhələsinin əlamətləri daha tez müşahidə oluna bilər. Bu mərhələ hələ əsas hərəkət simptomları tremor (əsmə) və hərəkətlərdə sərtlik başlamamışdan əvvəl yaranır.
Araşdırmada 26 il ərzində təxminən 43 000 sağlam yetkin insan izlənilib. Onlar mütəmadi olaraq tibbi müayinələrdən keçib, sağlamlıq anketlərini doldurub və hər 2-4 ildən bir qida gündəlikləri aparıblar. Alimlər gündəlik qida rasionundakı emal olunmuş məhsulların miqdarını hesablayaraq aşağıdakı erkən simptomların əlaqəsini araşdırıblar: yuxu pozğunluqları, depressiya əlamətləri, bədəndə ağrılar, rəng görmə qabiliyyətində pozğunluq, iy bilmədə zəifləmə və gündüz saatlarında həddindən artıq yuxululuq.
Gündə 11 və daha çox porsiya ultrayüksək emal olunmuş qida istehlak edən şəxslərdə, bu məhsulları gündə 3-dən az porsiyada yeyənlərlə müqayisədə, parkinsonun üç və ya daha çox erkən əlamətinin inkişaf riski 2,5 dəfə çox olub.
Alimlər vurğulayırlar ki, bu tədqiqat emal olunmuş qidaların birbaşa olaraq parkinson xəstəliyinin erkən əlamətlərinə səbəb olduğunu sübut etmir, sadəcə bu iki hal arasında əlaqəni göstərir.
Həmidə İbrahimova


