Plastik qida qabları təhlükəlidirmi?
Icma.az, Azpost saytına istinadən bildirir.
Plastik qablardan yemək yemək ürək çatışmazlığının inkişaf riskini xeyli artıra bilər. AzPost xəbər verir ki, bu barədə The Guardian alimlərin araşdırmalarını paylaşıb. Hesabatın müəllifləri bağırsaq biomunda dəyişikliklərin qan dövranı sistemini zədələyən iltihaba səbəb olduğundan şübhələnirlər.
Tədqiqat zamanı mütəxəssislər Çində üç mindən çox insanın nə qədər tez-tez bu qablardan yemək yediyini və ürək-damar xəstəliklərinin olub-olmadığını öyrəniblər. Nəticə göstərib ki, plastikə tez-tez məruz qalma ürək çatışmazlığının inkişaf riskinin artması ilə əhəmiyyətli dərəcədə əlaqələndirilir. Plastik təxminən 20.000 kimyəvi maddə ehtiva edə bilər və onların bir çoxu, məsələn, BPA, ftalatlar və PFAS sağlamlıq riskləri yaradır. Bu kimyəvi maddələr adətən qida məhsullarında və onların qablaşdırmasında olur. Tədqiqatçılar hansı xüsusi kimyəvi maddələrin plastikdən yuyulduğunu sınaqdan keçirməsələr də, ümumi plastik birləşmələr və ürək xəstəlikləri arasında əlaqəni, həmçinin bağırsaq biomu ilə ürək xəstəliyi arasında əvvəllər aşkar edilmiş əlaqəni qeyd ediblər.
