Pomidor niyə təhlükəlidir..?
...Pomidor yemək, əsasən aşağı kalorili məzmunu, vitamin, mineral və antioksidant tərkibinə görə çoxlu sağlamlıq faydaları təmin edir. Ancaq tələlər də var.
SİA-nın məlumatına görə, bu barədə “Pronews.gr” tədqiqatçıları xəbər verir.
...Pomidorlar gutdan əziyyət çəkən insanlara zərər verə bilər.
Qeyd edək ki, bu bədənin müxtəlif toxumalarında monosodium urat və ya sidik turşusu şəklində urat kristallarının çökməsi ilə xarakterizə olunan sistemli, xroniki metabolik xəstəlikdir.
...Elm adamlarının tapdığı kimi, bəzi insanlar üçün pomidor ilə yemək yemək hələ də sidik turşusu səviyyəsinin artmasına səbəb ola bilər.
...Pomidorlu qidalar yedikdən sonra simptomlara nəzarət etmək vacibdir. Balqabaq və ya yarpaqlı göyərti yemək daha az risklə əlaqələndirilir.
Bunu ekspertlər əlavə ediblər.
Bundan əlavə, pomidor mədə-bağırsaq traktının hərəkətliliyini artıra bilər, bu da mədə-bağırsaq xəstəliklərinin kəskinləşməsi dövründə bir insanın vəziyyətini pisləşdirər. ...Daha əvvəl qastroenteroloq, hepatoloq Sergey Vyalov hansı halda tərəvəz qəlyanaltılarının bağırsaqlara mənfi təsir göstərə biləcəyini açıqlayıb. Onun sözlərinə görə, bədəndə artıq iltihab varsa, eyni pomidorun bir hissəsindən sonra vəziyyət pisləşə bilər. O, həmçinin xatırladıb ki, turşuların tərkibində olan “sirkə və konservantlar mədə qıcıqlandıra bilər”.
Nazlı Almuradova
![see](https://icma.az/template/assets/see.png)