Qara tünd şokolad qocalmanı ləngidir
Azpost saytından əldə olunan məlumata görə, Icma.az məlumat yayır.
Qara tünd şokoladın tərkibində teobromin adlı maddənin yüksək olması qocalma prosesini yavaşladır.
AzPost Daily Mail-a istinadən bildirir ki, bunu London Kral Kollecinin alimləri aşkar ediblər.
Şokolada acı dad verən teobromindir, o, yalnız yüksək kakao tərkibli şokoladda təbii halda mövcuddur.
“Hər kəsin daha çox tünd şokolad yeməli olduğunu demirik. Lakin bu tədqiqat gündəlik qidaların daha sağlam və daha uzun ömür üçün necə ipucu verə biləcəyini anlamağımıza kömək edə bilər”, – deyə tədqiqatın müəllifi, epigenomika professoru Jordana Bell bildirib.
Tədqiqatda orta yaşı 60 olan 1669 insanın parametrləri araşdırılıb. Bioloji yaşı qiymətləndirmək üçün komanda DNT-dəki kimyəvi dəyişikliklərə və xromosomların uclarındakı qoruyucu qapaqların – telomerlərin uzunluğuna diqqət yetirib. Nəticələr göstərib ki, teobromin səviyyəsi daha yüksək olanların bioloji yaşı da daha aşağı, hətta həqiqi yaşlarından da aşağı olub.
Bell-ə görə, şokolad istehlak edərkən tarazlığı qorumaq vacibdir. Faydalarına baxmayaraq, yüksək şəkər və yağ tərkibinə görə zərərli də ola bilər. Bununla belə, şokolad seçərkən tünd şokolad seçmək ən yaxşısıdır; süd şokoladının tərkibində də teobromin var, lakin konsentrasiyaları xeyli aşağıdır, ağ şokolad isə tamamilə teobrominsizdir.
Paylaş
Baxış sayı:55
Bu xəbər 11 Dekabr 2025 13:28 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
Əlaqə
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















