Qarın yağlanmasının gizli səbəbi
Redaktor.az saytından alınan məlumata görə, Icma.az bildirir.
Qarın yağlanması əsasən yeməklə həddindən artıq kalori qəbulunun az fiziki aktivliklə birləşməsindən yaranır. Bu hal isə pivə sevənlər arasında daha çox müşahidə olunur.
Redaktor.az xəbər verir ki, bu barədə qastroenteroloq Anastasya Lebedeva lenta.ru-ya müsahibəsində məlumat verib.
Onun sözlərinə görə, pivənin tərkibinin 85 faizi karbohidratlardan ibarətdir. Bir butulka pivənin kalori dəyəri təxminən yağlı çörək tikəsinə bərabərdir.
“Pivəni mütəmadi qəbul etmək, xüsusilə də axşam saatlarında, qarın boşluğunda daxili yağların sürətlə yığılmasına səbəb ola bilər. Üstəlik, pivə çox vaxt yağlı və duzlu qəlyanaltılarla içilir və nəticədə bir axşam ərzində qəbul olunan kalori miqdarı 1000-dən də artıq ola bilər”, - deyə həkim bildirib.
Qastroenteroloq vurğulayıb ki, pivədən yalnız çox az miqdarda istifadə etmək məqbul sayılır həftədə 200-300 millilitrdən artıq olmamaq şərti ilə və yalnız orqanizmdə hər hansı pozuntu yoxdursa. O, həmçinin ənənəvi yağlı qəlyanaltılar əvəzinə az duzlu və yağsız balıq və ya ət məhsullarına üstünlük verməyi tövsiyə edib.
“Əgər insanın bel ölçüsü, pivəni nadir hallarda qəbul etsə belə, artmağa davam edirsə, bu içkidən müvəqqəti imtina etmək, həkimə müraciət edərək müayinə olunmaq lazımdır. Çünki qarının davamlı böyüməsi sağlamlıqla bağlı ciddi problemlərin əlaməti ola bilər. Onları isə erkən mərhələdə aşkarladıqda daha asan müalicə etmək mümkündür”, - deyə mütəxəssis əlavə edib.
Aytəkin TOFİQQIZI


