Qarpızı həddən artıq yemək hansı fəsadlara yol açır?
Icma.az bildirir, Olke.az saytına əsaslanaraq.
Qarpızın həddindən artıq yeyilməsi ishala səbəb ola bilər.
Ölkə.az xarici KİV-ə istinadla xəbər verir ki, bu barədə həkim Aleksandr Umnov danışıb.
Onun sözlərinə görə, hər bir qida məhsulunda olduğu kimi, qarpız da limitsiz miqdarda qəbul edildikdə orqanizmə mənfi təsir göstərə bilər:
"Qarpızın aktiv sidikqovucu xüsusiyyətləri su-duz balansının pozulmasına gətirib çıxara, sidik kisəsində diskomfort, qarında köp və ağrılara səbəb ola bilər. Həkim qarpızdan böyrək daşı xəstəliyi olanlara, həmçinin ishal, meteorizm, kolika, mədəaltı vəzi və prostat vəzinin ağır patologiyaları zamanı imtina etməyi tövsiyə edib.
Şəkərli diabet xəstələri qarpız qəbulunda ehtiyatlı olmalıdır, çünki onun tərkibində, xüsusilə də şirin sortlarda, yüksək miqdarda şəkər olur və bu, qanda qlükozanın kəskin artmasına səbəb ola bilər. İki yaşına qədər uşaqlarda isə qarpız qida allergiyası yarada bilər".
Həkim əlavə edib ki, qarpızın axşam və gecə saatlarında qəbulundan çəkinmək lazımdır, çünki bu, yuxunun keyfiyyətinə mənfi təsir göstərə bilər. Onun sözlərinə görə, qarpız yemək üçün optimal vaxt səhər və ya gündüzdür – ya ayrıca məhsul kimi, ya da balanslaşdırılmış yeməklərin tərkibində.
Həmidə İbrahimova

