Qarpızın hansı zərərləri var?
Lent az portalından əldə olunan məlumata əsasən, Icma.az xəbər verir.
Qarpız nəinki istidə susuzluğunuzu yatırır, həm də bir sıra faydalı xüsusiyyətlərə malikdir. Ancaq bəzi sağlamlıq problemləri olan insanlar bu məhsuldan istifadə edərkən diqqətli olmalıdırlar.
Lent.az xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı həkim-qastroenteroloqu Yevgeniya Melnikova gazeta.ru-ya müsahibəsində xəbərdarlıq edib.
"Qarpız vitaminlər və bioloji aktiv birləşmələrlə zəngindir: vitamin C, B vitaminləri, fol turşusu, beta-karotin, maqnezium - bütün bunlar immunitet sistemini dəstəkləyir, koqnitiv funksiyaları yaxşılaşdırır və ürək-damar sisteminə faydalı təsir göstərir. Yüngül sidikqovucu təsiri sayəsində o, duzların və böyrək çöküntülərinin yığılmasının qarşısını alır. Qarpız dəri üçün də faydalıdır", - deyə Yevgeniya Melnikova qeyd edib.
Lakin mütəxəssis hiperkalemiya (qanda yüksək kalium səviyyəsi) olan insanlara aritmiyaya səbəb olmamaq üçün qarpız istehlakını məhdudlaşdırmağı tövsiyə edib.
"Qarpızın tərkibində çoxlu miqdarda fruktoza, qaraciyərdə emal edilən sadə şəkər olduğunu da anlamaq lazımdır. Ona görə də qaraciyər xəstəlikləri, o cümlədən hepatit və sirrozu olan xəstələr qarpızla diqqətli olmalı və ondan çox istifadə etməməlidirlər", - deyə həkim bildirib.

