Qəhvə bir saata qanda yağ səviyyəsini artırır Kardioloq
Medicina portalından verilən məlumata görə, Icma.az xəbər yayır.
Yüksək xolesterol damar sağlamlığı üçün ciddi problemdir, lakin kiçik həyat tərzi dəyişiklikləri əhəmiyyətli bir fərq yarada bilər. Bəzən sağlam görünən içkilər bir neçə saat sonra cüzi artıma səbəb olur.
“Medicina” xəbər verir ki, kardioloq Oleq Varfolomeev qəhvənin belə təsirindən danışıb.
Xolesterol bir neçə alt qrupa bölünə bilər. Ən dağıdıcı formalar arasında aşağı sıxlıqlı lipoproteinlərdir ki, (LDL) arteriya divarlarında toplanır və qan axınına mane olur.
Qəhvədə olan iki antioksidant da daxil olmaqla, bir çox amillər LDL xolesterol səviyyəsini artıra bilər.
"Bəzi tədqiqatlar qəhvə içdikdən sonra bir neçə saat ərzində xolesterinin səviyyəsinin yüksəldiyini müşahidə etdi. Bu təsirlər qəhvənin qan lipid profillərinə təsirini araşdıran 40 nəfərin iştirak etdiyi araşdırmada müşahidə edilib.
Əvvəlcə iştirakçılar oruc tutub və lipid analizi götürülüb. Daha sonra iştirakçılar altı unsiya qara qəhvə və ya süd olmayan qaymaqlı və şəkərli qəhvə içmək üçün qruplara bölünüb. Sonrakı lipid analizi üçün qəhvə içdikdən 30-60 dəqiqə sonra qan götürülüb.
Qan nümunəsi götürülməzdən əvvəl bir saat ərzində istehlak edilən bir fincan qəhvə ümumi xolesterin, HDL xolesterin və triqliseridlərdə klinik olaraq deyil, statistik olaraq əhəmiyyətli artım göstərdi”.
Aygün Musayeva


