Icma.az
close
up
RU
Qida zəhərlənməsi hansı hallarda baş verir? Mütəxəssisdən AÇIQLAMA

Qida zəhərlənməsi hansı hallarda baş verir? Mütəxəssisdən AÇIQLAMA

Redaktor.az saytından verilən məlumata görə, Icma.az xəbər verir.

Xəbər verdiyimiz kimi, Kürdəmirdə 8 nəfər zəhərlənmə şübhəsi ilə Kürdəmir Rayon Mərkəzi Xəstəxanasına yerləşdirilib. İlkin ehtimala görə, hadisə ev şəraitində tələblərə riayət edilmədən hazırlanan və ya düzgün saxlanılmayan müxtəlif qidalardan baş verib.

Bəs qida zəhərlənməsi hansı hallarda baş verir?

Mövzu ilə bağlı Redaktor.az-a açıqlama verən qida eskperti Seymur Qafarov bildirdi ki, qida zəhərlənməsi adətən bir çox hallarda baş verə bilər:

“Qida zəhərlənmələrinin əksəriyyəti bakteriya və viruslardan qaynaqlanır. Bunlara Salmonella, E. coli, Listeria, Campylobacter kimi mikroorqanizmlər daxildir. Bu patogenlər çiy və ya az bişmiş ət, yumurta və süd məhsulları vasitəsilə orqanizmə düşə bilər. Viruslardan isə xüsusilə Norovirus və Hepatit A təhlükəlidir, çünki az miqdarda belə yoluxma üçün yetərlidir”.

Ekspertin sözlərinə görə, qidanın saxlanma şəraiti də mühüm rol oynayır:

“Xüsusilə ət, süd və balıq məhsullarında soyuducu zəncirin pozulması ciddi risk yaradır. Bişmiş yeməklərin uzun müddət otaq temperaturunda qalması, xüsusilə yay aylarında, bakteriyaların çoxalmasına səbəb ola bilər. Eyni zamanda, son istifadə tarixi keçmiş məhsullar qətiyyən istehlak edilməməlidir. Qida ilə işləyərkən şəxsi gigiyena və mətbəx təmizliyi çox önəmlidir. Kirli əllərlə və ya yaxşı təmizlənməmiş alətlərlə qidanın hazırlanması yoluxma riskini artırır. Çarpaz çirklənmə də böyük təhlükədir, məsələn, çiy ətin kəsildiyi lövhədə tərəvəz doğrandıqda. Eləcə də yuyulmamış meyvə və tərəvəzlərin yeyilməsi təhlükəlidir”.

Mütəxəssis qeyd etdi ki, qida məhsullarında kimyəvi maddələrin qalıqları da ciddi sağlamlıq riskləri yarada bilər.

"Bostan məhsullarında nitrat və pestisid qalıqları, həmçinin düzgün tanınmamış göbələklərin istehlakı nəticəsində göbələk zəhərlənmələri baş verə bilər. Eyni zamanda, ev şəraitində düzgün konservləşdirilməyən məhsullarda botulizm təhlükəsi mövcuddur.

Bəzi qida məhsullarında təbii olaraq toksinlər olur. Dəniz məhsullarında histamin və saksitoksin, kiflənmiş məhsullarda isə mikotoksinlər olur. Fındıq, qarğıdalı və qoz kimi məhsullarda isə təhlükəli aflatoksin maddəsi yığıla bilər. Bu kimi məhsullar diqqətlə seçilməli və saxlanmalıdır”, - deyə S.Qafarov bildirdi.

Nuriyyə NATİQQIZI

Daha ətraflı məlumat və yeniliklər üçün Icma.az saytını izləyin.
seeBaxış sayı:103
embedMənbə:https://redaktor.az
archiveBu xəbər 23 İyul 2025 16:35 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

“Santuş ev tapşırığını düzgün yerinə yetirmədi”

06 Sentyabr 2025 01:18see144

Hər gün sıxlıq olan o küçədə dəyişikliklər ediləcək

05 Sentyabr 2025 20:41see132

Rusiyada əsir olan Ukrayna hərbçilərinin sayı açıqlandı Moskvanın cinayətləri barədə hesabat hazırlanacaq

05 Sentyabr 2025 22:25see130

Moskvadakı Tretyakov qalereyasında yanğın başlayıb

06 Sentyabr 2025 00:02see129

Emin Mahmudov: Belə biabırçılıq bir daha təkrarlanmamalıdır

06 Sentyabr 2025 01:50see129

Kreml qiyamdan qorxur...

05 Sentyabr 2025 20:45see128

Donald Trampdan etiraf: “Vaşinqton Hindistan və Rusiyanı itirdi”

05 Sentyabr 2025 17:51see127

Milli məğlub oldusa, o demək deyil ki, oyunçular can qoymur AÇIQLAMA

06 Sentyabr 2025 16:56see125

Bu şəraitdə Bakı balanslaşdırılan siyasət yürütməyə məcbur olacaq, əks halda… SENSASİON MƏQAMLAR KONKRET

05 Sentyabr 2025 19:01see124

Futbolumuzun utanc gecəsi... Video

06 Sentyabr 2025 03:17see123

Bu ölkədə dərsə maşınla gələnlər universitetdən xaric edilir

06 Sentyabr 2025 00:05see122

“Hücumçu gəlib komandanı “Çelsi”, “Liverpul” kimi rəqiblərlə oyunlarda qalib etməyəcəkdi ki...” “İmarət”dən qəribə mövqe

05 Sentyabr 2025 16:17see122

Yunanıstanda 7 minə yaxın meşə yanğını qeydə alınıb

07 Sentyabr 2025 00:56see122

Təyyarəmizi vurmaq əmri verən Tolopilo bu DƏHŞƏTLİ CİNAYƏTLƏRİ törədib: Yeni FAKTLAR

06 Sentyabr 2025 15:33see121

Telefonu bir əlində tutub digər əllə yazmaq ciddi xəstəliyə səbəb OLA BİLƏR

05 Sentyabr 2025 13:14see121

Nobel mükafatları bu tarixlərdə veriləcək

05 Sentyabr 2025 14:11see120

2040 cı ilə qədər Orta Dəhliz üzrə konteyner tutumu 865 min TEU ya yüksələcək

05 Sentyabr 2025 17:54see120

Onkoloji xəstələrin sağ qalma şansını artıran məhsullar

07 Sentyabr 2025 00:49see118

Slovakiya Ukraynaya hərbçilər göndərəcək? Fitso

06 Sentyabr 2025 18:14see118

Bu 3 ifadəni işlətməsəniz, uğurlarınız artacaq

07 Sentyabr 2025 01:02see117
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri