Icma.az
close
up
RU
Qida zəhərlənməsi hansı hallarda baş verir? Mütəxəssisdən AÇIQLAMA

Qida zəhərlənməsi hansı hallarda baş verir? Mütəxəssisdən AÇIQLAMA

Redaktor.az saytından verilən məlumata görə, Icma.az xəbər verir.

Xəbər verdiyimiz kimi, Kürdəmirdə 8 nəfər zəhərlənmə şübhəsi ilə Kürdəmir Rayon Mərkəzi Xəstəxanasına yerləşdirilib. İlkin ehtimala görə, hadisə ev şəraitində tələblərə riayət edilmədən hazırlanan və ya düzgün saxlanılmayan müxtəlif qidalardan baş verib.

Bəs qida zəhərlənməsi hansı hallarda baş verir?

Mövzu ilə bağlı Redaktor.az-a açıqlama verən qida eskperti Seymur Qafarov bildirdi ki, qida zəhərlənməsi adətən bir çox hallarda baş verə bilər:

“Qida zəhərlənmələrinin əksəriyyəti bakteriya və viruslardan qaynaqlanır. Bunlara Salmonella, E. coli, Listeria, Campylobacter kimi mikroorqanizmlər daxildir. Bu patogenlər çiy və ya az bişmiş ət, yumurta və süd məhsulları vasitəsilə orqanizmə düşə bilər. Viruslardan isə xüsusilə Norovirus və Hepatit A təhlükəlidir, çünki az miqdarda belə yoluxma üçün yetərlidir”.

Ekspertin sözlərinə görə, qidanın saxlanma şəraiti də mühüm rol oynayır:

“Xüsusilə ət, süd və balıq məhsullarında soyuducu zəncirin pozulması ciddi risk yaradır. Bişmiş yeməklərin uzun müddət otaq temperaturunda qalması, xüsusilə yay aylarında, bakteriyaların çoxalmasına səbəb ola bilər. Eyni zamanda, son istifadə tarixi keçmiş məhsullar qətiyyən istehlak edilməməlidir. Qida ilə işləyərkən şəxsi gigiyena və mətbəx təmizliyi çox önəmlidir. Kirli əllərlə və ya yaxşı təmizlənməmiş alətlərlə qidanın hazırlanması yoluxma riskini artırır. Çarpaz çirklənmə də böyük təhlükədir, məsələn, çiy ətin kəsildiyi lövhədə tərəvəz doğrandıqda. Eləcə də yuyulmamış meyvə və tərəvəzlərin yeyilməsi təhlükəlidir”.

Mütəxəssis qeyd etdi ki, qida məhsullarında kimyəvi maddələrin qalıqları da ciddi sağlamlıq riskləri yarada bilər.

"Bostan məhsullarında nitrat və pestisid qalıqları, həmçinin düzgün tanınmamış göbələklərin istehlakı nəticəsində göbələk zəhərlənmələri baş verə bilər. Eyni zamanda, ev şəraitində düzgün konservləşdirilməyən məhsullarda botulizm təhlükəsi mövcuddur.

Bəzi qida məhsullarında təbii olaraq toksinlər olur. Dəniz məhsullarında histamin və saksitoksin, kiflənmiş məhsullarda isə mikotoksinlər olur. Fındıq, qarğıdalı və qoz kimi məhsullarda isə təhlükəli aflatoksin maddəsi yığıla bilər. Bu kimi məhsullar diqqətlə seçilməli və saxlanmalıdır”, - deyə S.Qafarov bildirdi.

Nuriyyə NATİQQIZI

Daha ətraflı məlumat və yeniliklər üçün Icma.az saytını izləyin.
seeBaxış sayı:82
embedMənbə:https://redaktor.az
archiveBu xəbər 23 İyul 2025 16:35 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

İran mollasını Allahdan üstün tutanlar Düşmənçiliyin arxasında şəxsən Xamenei durur

22 İyul 2025 00:23see265

Alimlər neandertalların daha bir sirrini açıblar

21 İyul 2025 23:15see229

Məşhur futbolçu turist qadını stulla vurdu VİDEO

22 İyul 2025 00:22see190

Qonşunun toyuğu qaz görünər Fuad İSLAMZADƏ

22 İyul 2025 00:22see182

Rusiya neftin qiymətinin tavanına görə milyardlarla itirir

22 İyul 2025 00:25see164

Pınar da onun şirkətindən ayrıldı

22 İyul 2025 02:52see142

ABŞ Aİ ni Rusiyaya qarşı tariflərə qoşulmağa çağırdı

22 İyul 2025 01:39see142

Avropa ölkələrinin yeraltı anbarlarında qazın həcmi 71 mlrd. kubmetri ötüb

22 İyul 2025 14:02see139

Həmrəyliklə güclənən Azərbaycan Dövlət və diaspor birliyi

22 İyul 2025 00:22see136

Xankəndi Zirvəsinin şifrələri Sülh, inteqrasiya və güc nümayişi

22 İyul 2025 00:21see134

Bu saatlarda gəzinti xərçəng riskini azaldır

23 İyul 2025 01:01see133

Qızmar Günəş altında: İşçilərdən şikayət var?

22 İyul 2025 20:37see121

Yeni soyutma texnologiyası: Sərinkeş və kondisionerlərə artıq ehtiyac yoxdur

22 İyul 2025 02:25see121

İşə getməyə həvəsi olmayanları müalicə edəcəklər

22 İyul 2025 19:29see119

AMB uçot dərəcəsini azaldıb

23 İyul 2025 10:14see118

Günün qoroskopu: ruhunuz narahat ola bilər

23 İyul 2025 00:02see116

Burak Kuruluş Osman dan gedir

21 İyul 2025 23:14see114

Zəngəzur dəhlizi: İrəvan fürsəti niyə əldən verir?

23 İyul 2025 10:01see113

Rəfail Becanov Tərəqqi medalı aldı SƏRƏNCAM

22 İyul 2025 01:39see113

Sülh yaxındır, müdaxilə yersizdir: Zəngəzur Azərbaycanın iradəsi ilə açılacaq

22 İyul 2025 10:33see112
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri