Qoz hansı xəstəliyin riskini azaldır? Həkim açıqladı
Icma.az xəbər verir, News24 saytına əsaslanaraq.
“Qozun müntəzəm istifadəsi kolorektal xərçəng riskini azaltmağa kömək edir”.
Medianews.az xəbər verir ki, bunu diyetoloq və terapevt Tatyana Solntseva deyib.
Diyetoloq izah edib ki, tədqiqat zamanı qozun qoruyucu xüsusiyyətləri qismən təsdiqlənib və onun fikrincə, bunun davam etdirilməsinə ehtiyac var.
“Mikrobiotamız tərəfindən sintez edilən urolitinin A-nın immunitetin ən mühüm həlqəsi olan bağırsaq immun sisteminə müsbət təsir göstərə biləcəyi güman edilir. Həmçinin, kolon poliplərinin böyüməsi və sayının əhəmiyyətli dərəcədə azaldığı qeyd edilib”, – diyetoloq bildirib.
Eyni zamanda, mütəxəssis insanların təxminən 40 faizinin bağırsaqlarında urolitin A əmələ gəlmir. O, bir səbəbin bağırsaq mikrobiotasının tərkibi ola biləcəyini güman edir.
Həkim əlavə edib ki, bulud, qaragilə, böyürtkən, zoğal, moruq və çiyələk kimi giləmeyvə oxşar qoruyucu xüsusiyyətlərə malikdir. O, narı faydalı maddələrin tərkibinə görə rekordçu adlandırıb.


