Gündəlik qoz fındıq istehlakı demensiya riskini azaldır
Redaktor.az saytından əldə olunan məlumata görə, Icma.az məlumat yayır.
Gastroenteroloq Saurabh Sethi bildirib ki, gündəlik qoz-fındıq yemək demensiya riskini azalda bilər.
Redaktor.az bu barədə "Daily Mirror" nəşrinə istinadla məlumat verir.
Sethi qeyd edib ki, qoz-fındıq beyin üçün faydalı olan antioksidantlar, minerallar, yağ turşuları və liflə zəngindir. Bu maddələr iltihabı azaldır, normal qan təzyiqi və xolesterin səviyyəsinin qorunmasına kömək edir. Bütün bunlar birlikdə beyini vaxtından əvvəl yaşlanmadan qoruyur.
“Gündə 30 qram duzsuz qoz-fındıq yeyən şəxslərdə hər hansı mənşəli demensiya riski, gündəlik qoz-fındıq yeməyənlərlə müqayisədə 17 faiz azalır,” - deyə həkim vurğulayıb.
O, həmçinin qeyd edib ki, bu sadə məhsul koqnitiv pozğunluqların qarşısını almaq üçün möcüzəvi vasitə deyil. Effekt yalnız balanslı və əsasən sağlam qidalarla zəngin qidalanma zamanı müşahidə olunur.
Aytəkin TOFİQQIZI


