Rospotrebnadzor tünd şokoladın niyə zərərli olduğunu izah edib
...Tünd şokolad, bir sıra faydalı xüsusiyyətlərə baxmayaraq, bədənə zərər verə bilər. SİA rus saytlarına istinadən xəbər verir ki, bu barədə Rospotrebnadzorun Sankt-Peterburqdakı mətbuat xidməti məlumat yayıb.
Qeyd edək ki, yanvarın 10-da Ümumdünya Tünd Şokolad Günü qeyd olunub(?).
Onun inkişafı 3 min ildən çox çəkib.
Tünd şokolad ilk dəfə qədim mədəniyyətlər sayəsində ortaya çıxdı: Azteklər, Mayyalar və Hindistanlılar.
Azteklər kakao paxlasından hazırlanan içkini “tanrıların yeməyi” hesab edir və ondan öz ayinlərində istifadə edirdilər.
Avropalılar şokolad haqqında yalnız 16-cı əsrdə, İspan konkistadorları onu Yeni Dünyadan gətirəndə öyrəndilər.
Tünd şokolad antioksidant mənbəyidir, sərbəst radikallarla mübarizə aparmağa və qocalmanı yavaşlamağa kömək edir. Tünd şokoladın tərkibindəki flavonoidlər qan dövranını yaxşılaşdırır və ürək-damar xəstəlikləri riskini azaldır. Şokolad, əhvalınızı yüksəltməyə və stressi azaltmağa kömək edən xoşbəxtlik hormonları kimi tanınan endorfinlərin istehsalını təşviq edir.
Tünd şokoladda olan kofein və teobromin də diqqəti yaxşılaşdırmağa və enerji səviyyələrini artırmağa kömək edir.
Bununla belə, tünd şokoladın tərkibində şəkər və yağ var, ona görə də ölçülü şəkildə istehlak edilməlidir. Bəzi insanlar şokoladın komponentlərinə, xüsusən də süd və ya qoz-fındıqlara allergik reaksiya verə bilər.
Bundan əlavə, şokoladda kalsium və maqnezium var, lakin bu minerallar orqanizm tərəfindən zəif mənimsənilə bilər.
Nazlı Almuradova