Satışda olan hansı yağlar faydalıdır?
Cebheinfo saytından alınan məlumatlara görə, Icma.az xəbər verir.
Yağlar illərdir ki, qida sənayesində ən mübahisəli mövzulardan biri olub.
Müxtəlif növ yağların bədənə təsirləri ilə bağlı hansı məhsulların seçiləcəyi də mübahisələrə səbəb olub. Bəzi yağlar xolesterolu artırır, digərləri isə onu azaltmağa kömək edir.
Xolesterol qaraciyər tərəfindən təbii olaraq istehsal olunan və bəzi qidalarda olan bir növ yağdır. Lakin yüksək səviyyədə "pis xolesterol" arteriya divarlarında yağ çöküntülərinə və tıxanmalara səbəb ola bilər.
Azərbaycanda da bu gün marketlərdə istənilən növdə yağa rast kəlmək mümkündür. Həmin yağların sırasında isə təmiz kərə yağını tapmaq çətindir. Çünki ölkəmizdə kərə yağı çox az istehsal olunur, idxal edilən yağların əksəriyyəti isə soya və marqarin yağı ilə qarışdırılaraq satışa çıxarılır.
Kembric Universitetinin Əhali Sağlamlığı və Qidalanması üzrə professoru Nita Foruhi BBC-nin "Dilimlənmiş çörək" adlı proqramında çıxış edərək, heç bir yağ növünün möcüzəvi olmadığını vurğulayıb və yemək yağları haqqında üç ümumi mifi təkzib edib.
Günəbaxan və digər bitki yağları bəzən "ultra emal olunmuş" və iltihaba səbəb olduğu üçün tənqid olunur. Foruhi bunu dəstəkləyən heç bir elmi dəlil olmadığını deyib.
Onun fikrincı, bu yağlar sağlam olmayan doymuş yağla (təxminən 5-10 %) və ürək-damar sistemi üçün faydalı olan tək doymamış və çox doymamış yağlarla zəngindir. Xüsusilə “Omeqa-3” və “Omeqa-6” yağ turşuları beyin və ürək sağlamlığı üçün çox vacibdir.
Mütəxəssis qeyd edir ki, bu kərə yağı, iç yağı və ya adi kimi doymuş yağlarla əvəz etmək xəstəlik riskini azaldır. Litri təxminən 2 funt-sterlinq olan bu yağlar həmçinin evdə yemək bişirmək üçün büdcəyə uyğun bir seçimdir.
Onun fikrincə, uzun illərdir marqarin qaçınılmalı bir məhsul hesab olunurdu. Bunun səbəbi, ürək xəstəliyi ilə əlaqəli trans yağların olması idi.
Foruhinin sözlərinə görə, müasir marqarinlərdə artıq demək olar ki, trans yağlar yoxdur və pis xolesterolu azaltmağa kömək edə bilər.
Böyük Britaniyanın səhiyyə qaydaları doymuş yağ istehlakının ümumi kalorilərin 10 %-dən çox keçməməsinin lazım olduğunu bildirir. Bu limit kərə yağı əvəzinə maye yağ istifadə edildikdə daha asan qorunur.
Professor Foruhi "möcüzəvi yağ" axtarmaqdansa, ümumi qida balansına diqqət yetirməyi məsləhət görür.
O qeyd edir ki, sadə bir kulinariya strategiyası belə ola bilər:
- Gündəlik yemək bişirmə: Günəbaxan və ya kanola yağı - sağlam, əlverişli və çox yönlü
- Salatlar və soyuq yeməklər: Sıxılmış zeytun yağı - dad və antioksidantlarla zəngin
- Qızartma: Yüksək tüstü nöqtəsi olan bitki və ya günəbaxan yağı
- Aromatiklər: Küncüt, avokado və ya kokos yağı - dad müxtəlifliyi üçün seçilə bilər.
Nigar
"Cebehinfo.az"
Problemlərinizi bizə yazın, şahidi olduğunuz hadisələri çəkib göndərin
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:92
Bu xəbər 01 Noyabr 2025 14:37 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















