Şəkər və yağdan daha pisdir...
Icma.az, Sia Az saytından verilən məlumata əsaslanaraq xəbər yayır.
...Çoxları piylənmənin zəif metabolizmin və ya zəif genetikanın nəticəsi olduğuna inanır.
Ancaq qastroenteroloq öz bloqunda izah etdiyi kimi, əsl səbəb çox vaxt bu deyil.
Fərqi yaradan içimizdə yaşayan mikroblardır.
Kalorilər bakteriyalardan asılı olduqda...
Həkim izah edib ki, eyni salatı yeyən iki nəfərin kalori miqdarı fərqli ola bilər. Biri 100 kilokalori, digəri isə 115 kilokalori alacaq. Səbəb onların bağırsaq mikrobiomunun tərkibindədir.
“Yanmamış piy”dən şikayət edənlərdə çox vaxt Firmicutes bakteriyası üstünlük təşkil edir. Bu bakteriyalar qidadan mümkün olan hər şeyi sözün əsl mənasında sıxmağa qadirdir, hətta insan pəhriz saxlayanda və şəkər və ya un məhsullarını kəsdikdə belə...
Nəticədə çəki sabit qalır və ya hətta artır.
Həkimin sözlərinə görə, bağırsaqda yaşayan üç milyard mikrob təkcə həzmə kömək etmir, həm də çəki artımına birbaşa təsir göstərir.
Bəzi hallarda piylənmənin əsas günahkarı mikrobiomdur, həddindən artıq yeməyin nəticəsi deyil.
Pəhriz mikrobiotanı necə dəyişdirir...
Qərb pəhrizi - çoxlu şirniyyatlar, fast food, heyvan mənşəli yağlar və lif çatışmazlığı ilə - mikrob balansını pozur. Buna görə həkim pəhrizinizi yenidən nəzərdən keçirməyi tövsiyə edir: daha az şəkər və çox işlənmiş qidalar, daha çox tərəvəz, göyərti və bütün qidalar.
Prebiyotiklərə xüsusi diqqət yetirilməlidir - faydalı bakteriyalar üçün "qida". Onlara qulançar, soğan, sarımsaq, kasnı, pırasa, Yerusəlim artishoku və bananda rast gəlmək olar.
Sağlam bağırsaq üçün üç addım
-Faydalı bakteriyaları qidalandırmaq üçün prebiyotiklər əlavə edin.
-Probiotiklər - canlı mədəniyyətlərin mənbələri - həmçinin mövcuddur: kefir, qatıq və duzlu kələm.
-Pəhrizinizdə müxtəliflik - həftədə təxminən 30 növ bitki qidası balanslaşdırılmış mikrofloranı qoruyur.
Bu sadə addımlar, həkim hesab edir ki, mikrobiomun bərpası prosesini başlatır və ciddi pəhrizlər olmadan bədənə təbii olaraq çəki normallaşdırmağa kömək edir.
Nazlı Almuradova

