Şəkərli içkilərin ölümcül təhlükəsi üzə çıxıb...
Sia Az portalından alınan məlumata görə, Icma.az xəbər verir.
...Şəkərli sərinləşdirici içkilərin müntəzəm istifadəsi ağız xərçənginin inkişaf riskini əhəmiyyətli dərəcədə artıra bilər. Vaşinqton Universitetinin alimləri 30 illik araşdırma zamanı 162 602 qadının məlumatlarını təhlil etdikdən sonra belə nəticəyə gəliblər.
SİA-nın məlumatına görə, nəticələr JAMA Otolaryngology - Head & Neck Surgery jurnalında dərc olunub.
Məlum olub ki, gündə ən azı bir porsiya şəkərli içki qəbul edən qadınların ağız xərçənginə tutulma riski ayda bir dəfədən az içənlərə nisbətən demək olar ki, beş dəfə çoxdur.
Siqaret çəkməyən və ya çox içki içməyən qadınlarda xüsusilə narahatedici rəqəmlər aşkar edilib – bu qrupda xərçəngə tutulma ehtimalı 5,46 dəfə yüksək olub.
Araşdırma nəticəsində məlum olub ki, şəkərli içkilər ağızın müxtəlif hissələrinə mənfi təsir göstərir.
Soda içənlər üçün dilin şişlərinin inkişaf riski 4,5 dəfədən çox, ağız boşluğunun digər hissələrində isə 5,24 dəfə artır.
Alimlər qeyd edirlər ki, şəkərli içkilərin qəbulu ilə ağız xərçəngi arasında əlaqə əvvəllər düzgün qiymətləndirilməmişdi, çünki siqaret və alkoqol xəstəliyin əsas səbəbləri hesab olunurdu.
Bununla belə, yeni məlumatlar göstərir ki, hətta pis vərdişləri olmayan insanlarda da şəkərli içkilərin həddindən artıq istehlakı risk faktoru ola bilər.
İndi elm adamları müxtəlif pəhriz vərdişlərinin xərçəngin inkişafına təsirini aydınlaşdırmaq üçün daha geniş tədqiqatlar aparmağa çağırırlar.
Nazlı Almuradova

