Şəkərli içkilərin içilməsinin zərərləri üzə çıxıb…
Icma.az bildirir, Sia Az portalına istinadən.
…Alimlər müəyyən ediblər ki, içki seçimi depressiya və narahatlığın inkişaf riski ilə əlaqələndirilə bilər.
SİA-nın məlumatına görə, tədqiqat Çinin Wenzhou Tibb Universitetinin mütəxəssisləri tərəfindən aparılıb və onun nəticələri Journal of Affective Disorders jurnalında dərc olunub.
Təhlil yaşı 37-dən 73-ə qədər olan 188.000 insanın məlumatlarına əsaslanır. Onlar orta hesabla 11 il ərzində izlənilib və onların müxtəlif içkilərdən istifadəsinin yeni depressiya və narahatlıq halları ilə necə əlaqəli olduğu araşdırılıb.
60 yaşdan kiçik insanlar arasında şəkərli içkilərin müntəzəm istehlakı depressiya riskini artırıb: qazlı su və şəkərli şirələr içənlərdə 14 faiz, süni dadlandırıcılı içkiləri seçənlərdə isə 23 faiz...
Amma təzə meyvə-tərəvəz şirələri və ya qəhvə içənlər üçün, əksinə, risk daha az olub - müvafiq olaraq 19 və 12 faiz…
Yaşlı insanlarda şəkərli içkilərlə psixi sağlamlıq arasında heç bir əlaqə tapılmayıb.
Ancaq qəhvə və şirə yenə də faydalı idi, həm depressiya, həm də narahatlıq riskini azaldır.
Tədqiqatçılar bir içkini digəri ilə əvəz etsələr nə baş verəcəyini ayrıca nəzərdən keçiriblər.
Belə ki, sodadan şirəyə keçid depressiya riskini 16 faiz azaldıb. Alimlər vurğulayırlar ki, onların tapıntıları içkilərin özünün xəstəlik törətdiyini və ya qarşısını aldığını sübut etmir. Ancaq tapıntılar pəhrizdəki kiçik dəyişikliklərin belə psixi sağlamlığa təsir edə biləcəyini təsdiqləyir.
Nazlı Almuradova


