Soyuq mövsümdə kömək edəcək 5 təbii antibiotik
Soyuq mövsümdə kömək edəcək 5 təbii “antibiotik”
Təbiət bitkilər və heyvanlar üçün bir çox qoruyucu mexanizmlər yaradıb. Onlara bakteriya və göbələklərlə mübarizə apara bilən antibiotiklərin xüsusiyyətlərini verib. AzPost bildirir ki, bunu dietoloq, epidemioloq Lyudmila Denisenko deyir. Təbii ki, onlar insan orqanizmində kimyəvi dərmanlar qədər effektiv təsir göstərmirlər, lakin onların da demək olar ki, heç bir yan təsiri yoxdur. Soyuq mövsümdə pəhrizinizi xüsusi “antibiotik” məhsullarla şaxələndirmək məna kəsb edir.
1. Reyhan universal köməkçidir
Salatlara təzə reyhan əlavə edin. Lakin əks göstərişlərə də malikdir. Hamilə qadınlara və qan laxtalanmasına meylli diabetli insanlara tövsiyə edilmir.
2. Zoğal bakteriyalar üçün ideal öldürücüdür
Zoğal təkcə giləmeyvə deyil, həm də yarpaqları ilə müalicə olunur. 70-ə yaxın faydalı üzvi birləşməni ehtiva edən polifenollar və efir yağı ilə zəngindir. Onun meyvələrində təbii konservant olan benzoik turşusu var. Buna görə patogen bakteriyalar inkişaf və çoxalma qabiliyyətini itirir. Giləmeyvənin şirəsi çox faydalıdır – mikrobların böyüməsini boğur və toksinləri çıxarır və tərkibindəki vitaminlər xüsusilə xəstəlikdən sonra gücünüzü gücləndirir.
3. Qaragilə – təzə iltihab əleyhinə
Bu bitkinin meyvələrində ağrıkəsici və qızdırmasalıcı təsir göstərən aspirinə bənzər bir maddə var. Meyvə içkiləri yüksək antiinflamatuar təsirə malikdir və tez-tez ağciyərlərin, böyrəklərin və ya sidik kisəsinin iltihabı üçün təyin edilir. Ancaq gündə 100-150 qramdan çox olmayan təzə qaragilə ən faydalıdır.
4. Nar – öskürək və xəstəliklərdən sonra
Xəstəlik zamanı və ondan sonra gündə bir narın qanı “təmizləməsinə” kömək etdiyinə inanılır. Həqiqətən də, nar şirəsi soyuqdəymə üçün yaxşıdır. Bronxit və pnevmoniya zamanı bəlğəmi çıxarmağa kömək edir, həmçinin mədəaltı vəzi stimullaşdırır.
5. Kələm turşu kələmdən daha faydalıdır
Həqiqətən möcüzəli tərəvəzdir və ağ kələm və ya brokoli olmasının fərqi yoxdur, bütün növ kələmlər sağlamdır. Kələm tam həyat üçün lazım olan bütün qidaları – lif, karotin, fol turşusu, kalium duzları, kalsium, fosfor və insan üçün lazım olan bütün vitaminləri ehtiva edir. Maddələr mübadiləsinə kömək edir, analjezik və iltihab əleyhinə təsir göstərir.