Təbiətdə civənin səviyyəsini bu vasitə ilə azaltmaq olar: balıqlar və milçəklər
Icma.az xəbər verir, Baku.ws saytına əsaslanaraq.
Avstraliyalı alimlər zolaqlı danio balıqlarını və meyvə milçəklərini genetik olaraq dəyişdirərək onların civəni neytrallaşdıran maddələr istehsal etməsinə nail olublar.
BAKU.WS xəbər verir ki, bu araşdırmanın nəticələri Nature Communications (NatCom) jurnalında dərc edilib.
Sənaye tullantıları səbəbindən su hövzələrinə düşən civə balıqların toxumalarında toplanır. İnsanlar tərəfindən istehlak edilən bu balıqlar sağlamlığa ciddi təhlükə yarada bilər.
Alimlər bu problemi həll etmək üçün zolaqlı danio balıqlarının və meyvə milçəklərinin DNT-sini dəyişdirərək onların genetik quruluşuna Escherichia coli (bağırsaq çöpləri) bakteriyasını əlavə ediblər. Bunun sayəsində orqanizmlər civənin toksik formasını təhlükəsiz maddələrə çevirən fermentlər istehsal etməyə başlayıb. Laboratoriya sınaqları göstərib ki, emal olunan civənin böyük hissəsi qaz halında buxarlanır və təbii mühit üçün təhlükə yaratmır.
Bundan əlavə, alimlər genetik modifikasiya olunmuş bu canlıların təbii şəraitdə çoxala bilməməsi üçün tədbirlər görüblər ki, bu da ekosistem üçün riskləri aradan qaldırır. Bu texnologiyanın təkcə təbii mühitdə deyil, həm də sənaye tullantılarının emalı prosesində istifadə oluna biləcəyi bildirilir.
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:84
Bu xəbər 02 Mart 2025 22:59 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















