Təhlükəli şokolad, ət olmayan kolbasa: supermarketlərdə saxtasını necə tanımaq olar? ARAŞDIRMA
Icma.az, Lent az saytından verilən məlumata əsaslanaraq xəbər yayır.
Mağazadan çıxmadan potensial keyfiyyətsiz və ya təhlükəli məhsulu necə müəyyən etmək olar?
İstehsalçılar cəlbedici qablaşdırmaya böyük vəsait xərcləyirlər, lakin parlaq etiket həmişə keyfiyyəti göstərmir. Cazibədar adların altında çox vaxt kolbasa və ya pendir məhsulları, spredlər, nektarlar və “psevdoşokolad” gizlənə bilər.
Supermarketlərdə saxta məhsulu necə tez və asan tanımaq olacağı barədə Lent.az məlumat verir:
Südsüz “süd” məhsulları
Süd yağı bahalı olduğu üçün istehsalçılar onu çox vaxt bitki və ya palma yağı ilə əvəz edirlər. Etiketlərdə “süd tərkiblidir” yazılsa da, məhsulu həqiqi süd məhsulu hesab etmək üçün onun tərkibində ən azı 50% süd yağı olmalıdır. Həmişə kiçik şriftlə yazılan hissəni diqqətlə oxuyun və yalnız ucuz qiymətə güvənməyin.
Kefirsiz “kefir” məhsulları
Bəzi içkilərdə canlı kefir göbələkləri əvəzinə quru başlanğıclar (zakvaska) istifadə olunur bu, ucuz başa gəlir, lakin keyfiyyəti aşağı salır. Etiketi diqqətlə yoxlayın və əvəzləyicilər olan məhsullardan uzaq durun.
Kərə yağı və spred
Bir baxışda onları ayırd etmək çətindir, buna görə də tərkibi oxumaq çox vacibdir. Tərkibdə bitki yağı varsa, qablaşdırmada “kərə yağı” sözü yazılmamalıdır bu, qanun pozuntusudur. Spred az xolesterinli pəhriz üçün uyğun ola bilər, lakin seçim həmişə istehlakçının özünə aiddir.
Kolbasa məmulatları
Həqiqi ət olan kolbasanı tapmaq üçün etiketləri diqqətlə oxumaq lazımdır. Müasir istehsalda əti tez-tez nişasta, bitki sellülozası və ya quş əti ilə əvəz edirlər. “A kateqoriyası” işarəsini axtarın bu halda məhsulun təxminən 80%-i real ətdən ibarət olur. Tərkibdə kollagen zülalı, mexaniki üsulla ayrılmış quş əti və ya su saxlayan əlavələr varsa diqqətli olun. Markalanmanın ümumiyyətlə olmaması da şübhə üçün əsasdır.
“Psevdoşokolad”
Gözəl qablaşdırmaya aldanmayın: həqiqi şokolad əvəzinə “konditer plitkası” ola bilər. Tərkibində kakao tozu olsa da, kakao yağı ümumiyyətlə olmaya bilər. Belə məhsullar tez-tez konfetlərin hazırlanmasında istifadə olunur və tərkibi tam müəyyən etmək çətin olur. Qablaşdırmada “şokolad” sözü yoxdursa, bu, ciddi xəbərdarlıqdır.
Nektarlar
Qablaşdırmada “100 faiz” yazılsa belə, məhsulun üzərində “nektar” adı varsa, bu, içkinin cəmi 5–20 faiz meyvə şirəsi olduğu deməkdir. Çox vaxt şirələr və nektarlar su ilə durulaşdırılır, kalorilər isə şəkər hesabına artırılır.
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:38
Bu xəbər 28 Noyabr 2025 16:47 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















