Tez tez yeyirsiniz: nə olduğunu bilsəniz, əlinizi vurmayacaqsınız
Icma.az, GlobalInfo portalına istinadən məlumat verir.
Son zamanlar paytaxtdakı restoranların təqdim etdiyi xidmət vətəndaşlarda narahatlığı artırıb. Xüsusilə “Venesiya” şadlıq sarayında 50 nəfərdən çox adamın zəhərlənməsi, Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin (AQTA) orada anti-sanitar vəziyyət, qida məhsullarının saxlanma şəraitində ciddi pozuntular aşkarlaması buna əsas yaradıb. Bildirilir ki, restoranların “arxa cəbhəsi”ndə, yəni mətbəxində nələrin baş verdiyi insanlara qaranlıq qalır.
Restoranlarda zəhərlənməmək üçün nə etməliyik? Mətbəxdən xəbərimiz yoxdursa, nəyi yeyib-yeməməli olduğumuzu necə bilək?
Globalinfo.az-a danışan qida məsələləri üzrə mütəxəssis Ağa Salamov deyib ki, bir çox hallarda işə götürülən aşpazlar səliqəsiz geyinir, qaydalara bələd olmur:
“Bəzi ustalar, aşpazlar, şeflər qida təhlükəsizliyi məsələsinə ötəri yanaşırlar. Mütləq sistemi bilən təlimçilər onlara nəzarət etməlidir. Əsasən də bu, restoran və şadlıq saraylarına lazımdır. Zəhərlənmə halları isə birbaşa sahibkarın günahıdır. Çalışanlar vaxtında tibbi müayinədən keçməsi, vahid forma ilə təmin olunması, qida təhlükəsizliyi bilgilərinin öyrədilməsi üçün təlimçilərin işə cəlb olunması, izlənməsinə riayət olunmalıdır. Bundan başqa, ət, mayonez, turşu və digər məhsulların saxlanması şəraiti də şərtdir. Çünki bu qidalardan güclü zəhərlənmə mümkündür. Hətta ölümə də gətirib çıxara bilər. Xüsusilə toyuq riskli məhsuldur. Bunu mütəxəssis ciddi araşdırmalıdır”.
Ağa Salamov
Ekspert bildirib ki, sahibkarlar adətən xaricdən aşpazları işə cəlb edirlər:
“Bu şəxslərin çoxu heç bir bilgilərə sahib deyil, sadəcə, özlərini reklam etməyi bacarırlar. Özəlliklə, onlara nəzarət vacibdir. Belə aşpazları testdən keçirmək, sertifikat tələb etmək lazımdır. Sahibkarlar düşünür ki, başqa ölkədən gələnlər öz mütəxəssislərimizdən daha güclüdür”.
Zaira Akifqızı
Globalinfo.az


