Icma.az
close
up
RU
Türkiyə dayanıqlı kulinariyaya qucaq açır FOTOLAR

Türkiyə dayanıqlı kulinariyaya qucaq açır FOTOLAR

Adelet.az portalından alınan məlumata görə, Icma.az xəbər verir.

Türkiyə, uğurla həyata keçirilən Dayanıqlı Turizm Proqramı çərçivəsində qida və içki xidməti göstərən müəssisələrin dayanıqlılıq sertifikatı almasını nəzərdə tutan yeni təşəbbüslə, qastronomiyada dayanıqlılığa güclü bağlılığını nümayiş etdirir. Bununla yanaşı, cəmi iki il ərzində 10 restoran MICHELIN Yaşıl Ulduzuna layiq görülmüş və coğrafi işarəli məhsulların sayı artmaqdadır.

Türkiyə zəngin kulinariya irsini müasir ekoloji yanaşmalarla birləşdirərək, qastronomik dayanıqlılıq sahəsində iddialı bir yola qədəm qoyub. 19,000-dən çox təsdiqlənmiş və sertifikatlaşdırılmış yerləşmə obyektləri ilə dayanıqlı turizm sahəsində artıq öncül mövqedə olan Türkiyə, qida və içki xidməti göstərən müəssisələr üçün Dayanıqlı Turizm Proqramının yeni modulunu hazırlayır. Artıq 19,000-dən çox təsdiq edilmiş və sertifikatlaşdırılmış yerləşdirmə obyekti ilə dayanıqlı turizmdə qabaqcıl olan ölkə indi sənayenin dayanıqlı transformasiyasını sürətləndirmək üçün qida və içki xidməti müəssisələri üçün Dayanıqlı Turizm Proqramının yeni modulunu hazırlayır. Cəmi 2 il ərzində ölkədə on restoranın MİCHELIN Yaşıl Ulduz mükafatına layiq görülməsi və Türkiyənin coğrafi olaraq qeyd olunan məhsullarının sayının artması Türkiyənin kulinariya sektorunun da 100% dayanıqlı gələcəyə hazır olduğunu göstərir.

Qida və İçki Xidmətləri üçün QDTŞ Tələbləri

2022-ci ildə Türkiyə, hökumət səviyyəsində Qlobal Dayanıqlı Turizm Şurası (QDTŞ) ilə milli Dayanıqlı Turizm Proqramı hazırlamaq üçün razılaşma imzalayan dünyanın ilk ölkəsi oldu. O vaxtdan bəri, Türkiyə bu proqramı mərhələli şəkildə həyata keçirərək ölkədəki obyektlərin qlobal dayanıqlılıq təcrübələrinə uyğun keçidini təmin edir. Hazırda ölkədə 17,500-dən çox yerləşmə obyektinin uyğunluğu təsdiqlənmiş, 1,300-dən çoxu isə QDTŞ tələblərinə əsasən sertifikatlaşdırılmışdır. Bu cür səylərin nəticəsində Türkiyə, qlobal dayanıqlılıq indekslərində lider mövqe qazanıb.

2024-cü ilin Səyahət və Turizm İnkişafı İndeksi (STİİ) nəticələrinə görə, Türkiyə 119 ölkə arasında 29-cu yeri tutub. Bu proqramın uğurla həyata keçirilməsindən sonra Türkiyə turizmin dayanıqlı şəkildə keçidi üçün nümunəvi bir addım ataraq, QDTŞ -nın qida və içki xidmətləri üçün yeni meyarlar dəsti hazırlamasını dəstəkləyir. Bu yeni QDTŞ tələbləri, qida və içki xidmətləri göstərən müəssisələr üçün qlobal dayanıqlılıq standartı kimi xidmət edəcək.

Türkiyə, qlobal səviyyədə dayanıqlı qastronomiya sahəsində sənaye standartlarının hazırlanmasını dəstəkləməklə yanaşı, ölkə daxilində restoranların Dayanıqlı Turizm Proqramı çərçivəsində dayanıqlılıq sertifikatı alması üçün vacib işlər həyata keçirir. Bu məqsədlə, Türkiyə, yerli şəraitə uyğunlaşdırılmış və yenidən nəzərdən keçirilmiş göstəricilərlə QDTŞ Sənaye tələblərini tətbiq edərək restoranlar üçün dayanıqlılıq sertifikasiyasının mümkünlüyünü qiymətləndirmək üçün pilot proqram başlatmağı planlaşdırır.

10 MICHELIN Yaşıl Ulduzu Mükafatına layiq görülmüş restoran

Türkiyənin yeni nəsil aşpazları və restoran sahibləri, Anadolu mətbəxinin zənginliyini qoruyaraq müasir yanaşmalarla təqdim edirlər. Onlar dayanıqlılıq prinsiplərinə əsaslanan yeməklər hazırlayır və bu sahədə nümunə göstərirlər. Buna görə də ekoloji məsuliyyətli qastronomiyaya verdikləri töhfəyə görə MICHELIN Yaşıl Ulduzuna layiq görülüblər.

2024-cü ildə MICHELIN Bələdçisində Türkiyədən dörd restoran yer almışdı. 2025-ci ildə isə daha altı restoran bu siyahıya əlavə edildi. Beləliklə, Türkiyədə Yaşıl Ulduz alan restoranların sayı 10-a çatdı.

Türkiyənin MICHELIN Yaşıl Ulduz alan restoranlarını bu linkdən izləyə bilərsiniz:
https://guide.michelin.com/tr/tr/selection/turkey/restaurants/sustainable_gastronomy

Türkiyənin dayanıqlı qastronomiya ənənəsi, 81 vilayətdən gələn coğrafi işarəli, yerli və keyfiyyətli məhsullara əsaslanır. Bu məhsullar təbii üsullarla istehsal olunur və yüksək keyfiyyəti ilə tanınır.

Türkiyədə 2,218 məhsul Türkiyə Patent İnstitutu, 29 məhsul isə Avropa İttifaqı tərəfindən qeydiyyata alınıb. Bundan başqa, bölgələrin yerli yeməkləri hələ də qədim reseptlər və ənənəvi bişirmə üsulları ilə hazırlanır. Bu, yeməklərin vitaminlərini və dadını qoruyur. Türkiyədə yüz illər əvvəl bişirilən orijinal yeməkləri bu gün də dadmaq mümkündür.

Daha ətraflı məlumat və yeniliklər üçün Icma.az saytını izləyin.
seeBaxış sayı:112
embedMənbə:https://adalet.az
archiveBu xəbər 18 Dekabr 2024 12:56 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

“Bu gün layiq olduğumuz qələbə əldə etdik”

19 Oktyabr 2025 19:14see185

Bakının bir çox yollarında nəqliyyatın sıxlığı müşahidə olunur SİYAHI

20 Oktyabr 2025 08:25see179

Rəştdən Həştərxana birbaşa uçuşlar başladı

19 Oktyabr 2025 19:10see142

Sarıkökün bu faydalarını çoxları bilmir

20 Oktyabr 2025 07:01see136

Ərdoğandan Şimali Kiprdə keçirilən prezident seçkilərinin ilkin nəticələrinə reaksiya

20 Oktyabr 2025 00:57see134

“Amazon”, “Snapchat” və “Zoom”da problem yarandı

20 Oktyabr 2025 14:39see133

Həkimlər soyuq mövsümdə immuniteti gücləndirməyin yollarını açıqlayıblar

19 Oktyabr 2025 07:43see132

Tramp görüşü zamanı daim Zelenskiyə söyüş söyürdü

19 Oktyabr 2025 23:19see132

Körpələrdə genetik xəstəliklərin aşkarlanması üçün ölkəyə 300 mindən çox test gətiriləcək

19 Oktyabr 2025 20:14see131

Tbilisidəki son etirazlara görə 14 nəfər saxlanıldı

19 Oktyabr 2025 18:49see129

İspaniya La Liqası: Real Madrid səfərdən 3 xalla qayıdır

20 Oktyabr 2025 01:12see129

Luvr muzeyində Azərbaycan nəfəsi: Parisdə gənc rəssam Diana Quliyevanın əsərləri sərgilənir Foto

19 Oktyabr 2025 09:10see128

“Mən ABŞ ı təhlükəyə ata bilmərəm...”

19 Oktyabr 2025 19:18see126

Rıbin və həyat yoldaşı öləcəkləri halda tək oğul övladlarına təlimatlar tərtib ediblər...

20 Oktyabr 2025 00:18see125

Sabah yağış yağacaq

19 Oktyabr 2025 13:05see124

Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir: 50 yaşdan sonra bu qidalar məhdudlaşdırılmalıdır

19 Oktyabr 2025 07:08see123

Elmar Məmmədyarovdan açıqlama: “Kimin qarın ağrısı varsa, adımı hallandırır”

19 Oktyabr 2025 21:04see123

İş adamı hava limanında həbs edildi

20 Oktyabr 2025 20:43see122

Sofiya Universitetində “Azərbaycan suveren dövlətçilik yolunda” sərgisinin açılışı

19 Oktyabr 2025 06:45see122

Qara zirə yağı: Hər dərdin dərmanı

20 Oktyabr 2025 05:06see121
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri