Icma.az
close
up
RU
Türkiyə dayanıqlı kulinariyaya qucaq açır FOTOLAR

Türkiyə dayanıqlı kulinariyaya qucaq açır FOTOLAR

Adelet.az portalından alınan məlumata görə, Icma.az xəbər verir.

Türkiyə, uğurla həyata keçirilən Dayanıqlı Turizm Proqramı çərçivəsində qida və içki xidməti göstərən müəssisələrin dayanıqlılıq sertifikatı almasını nəzərdə tutan yeni təşəbbüslə, qastronomiyada dayanıqlılığa güclü bağlılığını nümayiş etdirir. Bununla yanaşı, cəmi iki il ərzində 10 restoran MICHELIN Yaşıl Ulduzuna layiq görülmüş və coğrafi işarəli məhsulların sayı artmaqdadır.

Türkiyə zəngin kulinariya irsini müasir ekoloji yanaşmalarla birləşdirərək, qastronomik dayanıqlılıq sahəsində iddialı bir yola qədəm qoyub. 19,000-dən çox təsdiqlənmiş və sertifikatlaşdırılmış yerləşmə obyektləri ilə dayanıqlı turizm sahəsində artıq öncül mövqedə olan Türkiyə, qida və içki xidməti göstərən müəssisələr üçün Dayanıqlı Turizm Proqramının yeni modulunu hazırlayır. Artıq 19,000-dən çox təsdiq edilmiş və sertifikatlaşdırılmış yerləşdirmə obyekti ilə dayanıqlı turizmdə qabaqcıl olan ölkə indi sənayenin dayanıqlı transformasiyasını sürətləndirmək üçün qida və içki xidməti müəssisələri üçün Dayanıqlı Turizm Proqramının yeni modulunu hazırlayır. Cəmi 2 il ərzində ölkədə on restoranın MİCHELIN Yaşıl Ulduz mükafatına layiq görülməsi və Türkiyənin coğrafi olaraq qeyd olunan məhsullarının sayının artması Türkiyənin kulinariya sektorunun da 100% dayanıqlı gələcəyə hazır olduğunu göstərir.

Qida və İçki Xidmətləri üçün QDTŞ Tələbləri

2022-ci ildə Türkiyə, hökumət səviyyəsində Qlobal Dayanıqlı Turizm Şurası (QDTŞ) ilə milli Dayanıqlı Turizm Proqramı hazırlamaq üçün razılaşma imzalayan dünyanın ilk ölkəsi oldu. O vaxtdan bəri, Türkiyə bu proqramı mərhələli şəkildə həyata keçirərək ölkədəki obyektlərin qlobal dayanıqlılıq təcrübələrinə uyğun keçidini təmin edir. Hazırda ölkədə 17,500-dən çox yerləşmə obyektinin uyğunluğu təsdiqlənmiş, 1,300-dən çoxu isə QDTŞ tələblərinə əsasən sertifikatlaşdırılmışdır. Bu cür səylərin nəticəsində Türkiyə, qlobal dayanıqlılıq indekslərində lider mövqe qazanıb.

2024-cü ilin Səyahət və Turizm İnkişafı İndeksi (STİİ) nəticələrinə görə, Türkiyə 119 ölkə arasında 29-cu yeri tutub. Bu proqramın uğurla həyata keçirilməsindən sonra Türkiyə turizmin dayanıqlı şəkildə keçidi üçün nümunəvi bir addım ataraq, QDTŞ -nın qida və içki xidmətləri üçün yeni meyarlar dəsti hazırlamasını dəstəkləyir. Bu yeni QDTŞ tələbləri, qida və içki xidmətləri göstərən müəssisələr üçün qlobal dayanıqlılıq standartı kimi xidmət edəcək.

Türkiyə, qlobal səviyyədə dayanıqlı qastronomiya sahəsində sənaye standartlarının hazırlanmasını dəstəkləməklə yanaşı, ölkə daxilində restoranların Dayanıqlı Turizm Proqramı çərçivəsində dayanıqlılıq sertifikatı alması üçün vacib işlər həyata keçirir. Bu məqsədlə, Türkiyə, yerli şəraitə uyğunlaşdırılmış və yenidən nəzərdən keçirilmiş göstəricilərlə QDTŞ Sənaye tələblərini tətbiq edərək restoranlar üçün dayanıqlılıq sertifikasiyasının mümkünlüyünü qiymətləndirmək üçün pilot proqram başlatmağı planlaşdırır.

10 MICHELIN Yaşıl Ulduzu Mükafatına layiq görülmüş restoran

Türkiyənin yeni nəsil aşpazları və restoran sahibləri, Anadolu mətbəxinin zənginliyini qoruyaraq müasir yanaşmalarla təqdim edirlər. Onlar dayanıqlılıq prinsiplərinə əsaslanan yeməklər hazırlayır və bu sahədə nümunə göstərirlər. Buna görə də ekoloji məsuliyyətli qastronomiyaya verdikləri töhfəyə görə MICHELIN Yaşıl Ulduzuna layiq görülüblər.

2024-cü ildə MICHELIN Bələdçisində Türkiyədən dörd restoran yer almışdı. 2025-ci ildə isə daha altı restoran bu siyahıya əlavə edildi. Beləliklə, Türkiyədə Yaşıl Ulduz alan restoranların sayı 10-a çatdı.

Türkiyənin MICHELIN Yaşıl Ulduz alan restoranlarını bu linkdən izləyə bilərsiniz:
https://guide.michelin.com/tr/tr/selection/turkey/restaurants/sustainable_gastronomy

Türkiyənin dayanıqlı qastronomiya ənənəsi, 81 vilayətdən gələn coğrafi işarəli, yerli və keyfiyyətli məhsullara əsaslanır. Bu məhsullar təbii üsullarla istehsal olunur və yüksək keyfiyyəti ilə tanınır.

Türkiyədə 2,218 məhsul Türkiyə Patent İnstitutu, 29 məhsul isə Avropa İttifaqı tərəfindən qeydiyyata alınıb. Bundan başqa, bölgələrin yerli yeməkləri hələ də qədim reseptlər və ənənəvi bişirmə üsulları ilə hazırlanır. Bu, yeməklərin vitaminlərini və dadını qoruyur. Türkiyədə yüz illər əvvəl bişirilən orijinal yeməkləri bu gün də dadmaq mümkündür.

Daha ətraflı məlumat və yeniliklər üçün Icma.az saytını izləyin.
seeBaxış sayı:96
embedMənbə:https://adalet.az
archiveBu xəbər 18 Dekabr 2024 12:56 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

Saç yuyarkən suyun temperaturuna diqqət edin mütəxəssisdən vacib tövsiyələr

02 İyun 2025 05:06see145

Bu şəxs Polşanın yeni prezidenti oldu

02 İyun 2025 07:11see139

Şabrandakı yol qəzasında bir nəfər həyatını itirib

02 İyun 2025 09:33see138

Bəzi vitaminlərin çox qəbulu orqanizmə belə ziyan VURUR

02 İyun 2025 05:01see136

İmamoğlunun trolları hərəkətə keçdi

02 İyun 2025 15:13see133

Britaniya ordusunun sayını artırır İlk dəfə

03 İyun 2025 01:17see130

Efirdə Təyyar Bayramovun mikrofonu söndürüldü Video

02 İyun 2025 15:31see129

Rusiya və Ukrayna yeni mübadilələr haqqında razılığa gəldi

02 İyun 2025 18:38see129

Yarış üçün hazırlanmış Super Mustanq nümayiş olundu

02 İyun 2025 05:31see126

“Hörümçək toru” əməliyyatı ABŞ ı şoka salıb..?

03 İyun 2025 00:26see123

Bu beş bürc iyunda çətin sınaqdan keçəcək

03 İyun 2025 00:08see119

Futzal üzrə Azərbaycan Kubokunun final oyununa təyinatlar açıqlanıb

03 İyun 2025 10:16see118

Təmkin: “Bizə olan inamı doğrultduq”

03 İyun 2025 09:15see117

Ukrayna zərbə endirdi, bütün vilayət işıqsız qaldı

03 İyun 2025 01:34see116

Avtobus zolağının ətrafında qəza baş verərsə sürücülər nə etməlidir? VİDEO KONKRET

02 İyun 2025 23:52see115

Ata telefonu açaraq oğlunun Qatilini Tapdı

02 İyun 2025 23:28see114

Yeni dərs ilində məktəb formaları dəyişəcək? RƏSMİ

02 İyun 2025 14:52see114

Rusiya vapların satışına tam qadağa qoymağa çağırır...

02 İyun 2025 22:55see114

Xaricdən gətirilmiş ət ilə daxildə satılan ət arasında əsas fərqlər yalnız kimyəvi tərkib baxımından ola bilər AÇIQLAMA

02 İyun 2025 22:30see113

Bu günə qədər Qareginin ünvanına güldən ağır söz deyilməyib

03 İyun 2025 09:40see113
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri