Türkiyə hotelləri "İsveç süfrəsi" sistemindən imtina edir
Bakupost portalından verilən məlumata görə, Icma.az xəbər yayır.
Türkiyə Prezidenti Rəcəb Tayyib Ərdoğana qida tullantıları ilə mübarizəyə dair yeni proqram təqdim olunacaq. Bu məsələ hotellərdə yeyilməyən yemək miqdarının çox olması səbəbilə aktuallaşıb.
Bakupost.az xəbər verir ki,Tullantıların Qarşısının Alınması Fondu müəyyən edib ki, Türkiyədə hər il 23 milyon ton ərzaq tullantıya çevrilir. Tərəvəz və meyvələrin 35%-i isə ümumiyyətlə süfrəyə belə gəlmir. Bu problemə Prezidentin Aqrar Qida Siyasəti Şurası da qoşulub və bir hesabat hazırlayaraq tədbirlər görülməsini təklif edib. Çünki tullantı problemi ölkədə ərzaq qiymətlərinin artmasına səbəb olur.
Mütəxəssislərin məlumatına görə, Türkiyə hotellərində səhər yeməklərinin 50%-ə qədəri tullantıya gedir. Səhər yeməklərini qonaqların sayına görə hazırlanır, halbuki iki nəfərlik qarışıq səhər yeməyi üç-dörd nəfəri doyura bilər, bəziləri isə ümumiyyətlə səhər yeməyinə gəlmir. Bir çox yeməklərə heç toxunulmur, və qaydalara əsasən, boşqaba qoyulan hər şey zibilə atılır.
Təşəbbüs müəllifləri təklif edirlər ki, otel restoranları "İsveç süfrəsi" sistemindən sifariş əsasında seçim sisteminə keçsin. Bu sistemdə masaya yalnız qonaqların sifariş etdikləri yeməklər gətirilir. Layihənin yaxın günlərdə Ərdoğana təqdim olunması planlaşdırılır.
Aysel,
BakuPost


