Icma.az
close
up
RU
Turşu qoyarkən bunlara əməl edin Mütəxəssisdən vacib TÖVSİYƏLƏR

Turşu qoyarkən bunlara əməl edin Mütəxəssisdən vacib TÖVSİYƏLƏR

Redaktor.az saytına istinadən Icma.az xəbər verir.

Yay ayları başlayan kimi bir çox evlərdə mətbəxlər yenidən canlanır. Bəziləri üçün bu mövsüm dəniz və istirahətlə bağlansa da, bir çox xanımlarımız üçün yayı əsl "qışa hazırlıq" dövrü adlandırmaq olar. Xiyar, pomidor, kələm kimi tərəvəzlərlə bankalar dolur, şirin mürəbbə və meyvə kompotları hazırlanır. Lakin bəzən min bir zəhmətlə hazırladığımız bu ləzzətlər bir neçə həftə sonra kəskin qoxu, ağ təbəqə və köpüklə bizi məyus edir.

Evdə hazırlanan turşular niyə tez xarab olur?

Mövzu ilə bağlı fikirlərini Redaktor.az-a danışan qida eksperti Asim Vəliyev bildirdi ki, bəzi hallarda turşuların üstündə "ağ təbəqə" dediyimiz kif, köpüklənmə və pis qoxu müşahidə edə bilirik. Onun sözlərinə görə, bu hallar qıcqırma və mikrobioloji xarab olmanın əlamətidir:

"Turşu hazırlığında vacib məqamlardan biri təmizlikdir. İstifadə etdiyimiz bankalar, qablaşdırma alətləri və qapaqlar mütləq isti su ilə yaxşıca yuyulmalı, sonra isə sterilizə edilməlidir. Tərəvəzlər də təmiz yuyulmalı, torpaq və çirkdən tam təmizlənməlidir. Torpaq mənşəli mikroorqanizmlər turşunun qıcqırmasına səbəb ola bilir. Turşuların uzun müddət xarab olmadan saxlanması üçün konservləşdirici təsiri olan maddələr lazımdır. Ənənəvi üsullarla hazırlanan turşularda 5–9%-lik sirkə istifadə olunur. O, pH səviyyəsini aşağı salaraq bakteriyaların çoxalmasının qarşısını alır. Limon duzu və ya limon suyu da turşuluğu artıraraq qida təhlükəsizliyini təmin edə bilir".

Mütəxəssis vurğuladı ki, duz həm ləzzət, həm də konservasiya üçün vacibdir.

"Az duz qoymaq mikroorqanizmlərin çoxalmasına səbəb ola bilər. Vacib şərt istifadə etdiyimiz nisbətlərə diqqət etməkdir. Çox az sirkə və ya duz qoysaq, turşular tez xarab ola bilər. Bütün qidalarda olduğu kimi, burada da turşuların hazırlandıqdan sonra harada və necə saxlanması vacib məsələdir. Əgər qaynadılıb, qapağı möhkəm bağlanıbsa, sərin və quru yerdə saxlamaq yetərlidir. Yox əgər açıq şəkildə və ya çiy üsulla hazırlanıbsa, soyuducu şəraitində saxlanmalıdır. Mütləq şəkildə birbaşa günəş şüası düşən yerlərdən uzaqda saxlanmalıdır. Bankanın içində hava qalarsa və ya qapaq boş bağlanarsa, bu hal da mikroorqanizmlərin çoxalmasına şərait yaradır. Bəziləri turşu hazırlanmasında dad vermək üçün qatqılar, müxtəlif ədviyyatlar və hazır qarışıqlardan istifadə edir. Alınan qarışıqların təmiz və istifadə müddəti keçməmiş məhsullar olmasına diqqət etsək, yaxşı olar. Təbii üsullardan olan sarımsaq, şüyüd və qara istiot daha yaxşı seçimdir", - deyə A.Vəliyev bildirdi.

Nuriyyə NATİQQIZI

Sonrakı hadisələr barədə daha çox məlumat almaq üçün Icma.az saytını izləyin.
seeBaxış sayı:70
embedMənbə:https://redaktor.az
archiveBu xəbər 17 İyul 2025 18:31 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

Dünya siyasətində sabitlik pozulub

01 Sentyabr 2025 08:07see258

Sentyabrın 1 də hava kəskin dəyişir

31 Avqust 2025 14:03see139

İsveçrə ABŞ də qızıl zavodu açmaqdan imtina edib

31 Avqust 2025 15:25see131

Onlayn tanışlıq ətrafında dolaşan bir sıra miflər

31 Avqust 2025 06:32see129

Rusiyada saxlanılan miqrant futbolçuları deportasiya gözləyir

01 Sentyabr 2025 01:13see129

İsrail Rusiyaya səfir təyin etdi

01 Sentyabr 2025 00:02see125

Bakıda zəncirvari qəza: İki KamAZ və dörd minik avtomobili toqquşub

01 Sentyabr 2025 01:01see124

Rəcəb Tayyib Ərdoğan Tiencində Si Cinpinlə görüşüb

31 Avqust 2025 13:51see122

Türk qəhvəsi sevənlər OXUSUN Sən demə...

01 Sentyabr 2025 01:45see122

La Liqa: Barselona dan xal itkisi

01 Sentyabr 2025 01:40see121

Teleqramda möhtəşəm yenilik...

01 Sentyabr 2025 01:17see121

Mançester Yunayted dən Vilyarreal a

31 Avqust 2025 12:49see119

Çindən Azərbaycana idxalın həcmi nə qədərdir?

31 Avqust 2025 11:42see119

Azərbaycan Prezidentinin köməkçisi: Azərbaycan dialoq tərəfdaşı kimi ŞƏT lə sıx əməkdaşlıq edir

31 Avqust 2025 09:25see118

Kurtlar Vadisi nin Mematisi illər sonra FOTO

31 Avqust 2025 15:05see117

Avropa Komissiyası: Gürcüstanın cavabı alınıb, qiymətləndiriləcək

01 Sentyabr 2025 19:54see117

İsrail ordusu HƏMAS ın xaricdəki liderlərini hədəf alacaq

31 Avqust 2025 22:01see117

Mehmed Fetihler Sultanı nda yeni sima Foto

31 Avqust 2025 10:38see116

Rusiya Kiyev, Dnepr və Zaporojyeyə hücumlara haqq qazandırıb

31 Avqust 2025 11:24see115

Ağdamda baş vermiş yol qəzasının təfərrüatları məlum olub FOTO YENİLƏNİB

31 Avqust 2025 19:50see114
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri