Icma.az
close
up
RU
Ucuz kolbasa bahalı fəsad: Bazarda “ucuzluğun” arxasında gizlənən təhlükə

Ucuz kolbasa bahalı fəsad: Bazarda “ucuzluğun” arxasında gizlənən təhlükə

Turkstan.az saytına istinadən Icma.az xəbər verir.

Payız günəşi bu dəfə bazarların təkcə meyvə-tərəvəzini deyil, kolbasanı, sosiskanı da qızdırır. Küçələrdə, yol kənarlarında, “8-ci kilometr” bazarının girişində eyni mənzərə: qutuların, torbaların içində günəşin altında “yanan” ət məhsulları…

Üstündəki qiymət kağızları isə alıcıları cəlb edir. Çünki bu kolbasalar mağazadakından ucuzdur – demək, cüzdan üçün sərfəlidir. Amma unuduruq ki, bu “ucuzluq” bəzən çox baha başa gələ bilər — sağlamlıqla, bəzən də həyatla.

“Oğlumun maaşını kolbasa ilə verirlər…”

Küçədə kolbasa satan orta yaşlı bir qadına yaxınlaşıram və sual edirəm:

– Bu məhsullar hardan gəlir?

Qadın gülümsəyir və deyir:

– Oğlum Keşlədə kolbasa zavodunda işləyir. Maaşının yarısını kolbasa ilə verirlər. Mən də gətirib burada satıram. Necə dolanaq, başqa yolumuz yoxdur. Narahat olmayın, bu gün istehsal olunub, keyfiyyətlidir.

O, 994 qramlıq kolbasanı 5 manata, 620 qramlığı isə 4 manata satır. Qiymət doğrudan da “şirindir”. Kolbasaların üstündəki etiketlərdəki tarixlər də təzə yazılmış kimi görünür. Bu “bu gün istehsal olunub” sözlərinin nə qədər həqiqət daşıdığını isə bilmək çətindir.

Satıcı əlini sinəsinə qoyub and içir:
– Mən özüm də bu məhsullardan yeyirəm, hələ heç kim zəhərlənməyib.

Amma elm, təcrübə və tibbi faktlar “hələ heç kim” arqumentini qəbul etmir. Ət məhsulları açıq havada, xüsusilə isti şəraitdə saxlandıqda bakteriyalar üçün ideal mühitə çevrilir. Qida zəhərlənmələrinin bəziləri dərhal özünü göstərməsə də, sonradan ciddi fəsadlara yol aça bilər.

Azad İstehlakçılar Birliyinin sədri Eyyub Hüseynov da vəziyyətdən narahatdır. O deyir ki, ara marketlər və açıq bazarlarda qida təhlükəsizliyinə nəzarət demək olar ki, yoxdur:

“Marketlərdəki məhsullar AQTA nəzarətindən keçir. Amma bazar və yarmarkalarda bu nəzarət sıfır səviyyəsindədir. Açıq havada satılan toyuqlar, kolbasalar, bankalarda qaymaqlar, hətta etiketsiz məhsullar görürük. Yeyinti məhsulları haqqında qanunda açıq yazılıb ki, hər bir məhsulun istehsal və son istifadə tarixi, şirkət adı və etiket məlumatı olmalıdır. Təəssüf ki, bu tələblərə bazarlarda əməl edilmir”.

Ekspert bildirir ki, məhsulların istehsalçıdan istehlakçıya “soyuq zəncir” prinsipi ilə daşınması vacibdir. Amma küçə ticarətində bu zəncir çoxdan qırılıb.

“Bazarlarda satılan məhsullar ucuzdur, bu doğrudur. Amma insan sağlamlığı ucuz ola bilməz. Əgər dövlət bu sektoru nəzarətsiz buraxırsa, nəticədə zəhərlənmələr, xəstəliklər artır, ömürlər qısalır”, – deyə Hüseynov əlavə edir.

“Ucuz ət” – qısa ömür

Azərbaycan uzunömürlülər siyahısında dünya ölkələrindən geri qalır. Bəlkə də səbəblərdən biri də budur: qidalanma mədəniyyətindəki xaos, keyfiyyətsiz və nəzarətsiz qida istehlakı.

Heç bir dövlət qurumu küçədə günəşin altında “bişən” kolbasaları, qızmış toyuqları ciddi şəkildə nəzarətə götürmür. Halbuki, bu məsələ təkcə iqtisadi yox, həm də milli sağlamlıq məsələsidir.

Günəş altında “təzə” adı ilə satılan kolbasalar ucuz ola bilər. Amma həmin ucuzluğun arxasında görünməyən bir təhlükə dayanır – zəhərlənmə, xəstəlik, həyat riski.

Və bu mənzərə dəyişməyincə, hər bazar günü şəhərin kənarında “ucuzluq” axtaran insanlar bilmədən öz sağlamlıqlarını bazar torbalarına yığmağa davam edəcəklər.

Qida məsələləri üzrə ekspert İlkin Şirinov vurğulayıb ki, markalanmayan, nəzarətsiz və mənşəyi bilinməyən məhsullar əsl təhlükə mənbəyidir.

"Qida qanunvericiliyinə görə, hər bir ət və ət məhsulunun üzərində istehsal tarixi, son istifadə müddəti, sertifikat nömrəsi, saxlanma qaydası və istehsalçı müəssisənin adı göstərilməlidir. Bu tələblər sadəcə qanuni öhdəlik deyil, həm də insan sağlamlığının qorunmasının əsas təminatıdır. Lakin küçə satıcılarının təqdim etdiyi məhsulların üzərində heç bir markalanma yoxdur. İstehlakçı məhsulun harada, hansı şəraitdə hazırlandığını, nə qədər müddətdir açıq havada saxlandığını bilmir. Çox zaman bu məhsullar xəstə heyvanlardan əldə edilir. Düzgün soyuducu şərait olmadan daşınır və saxlanılır, baytarlıq nəzarətindən keçmir.

Bu məhsulları istifadə edən insan qısa müddətdə zəhərlənmə, uzun müddətdə isə ölümcül xəstəlik riski ilə üz-üzə qalır. Nəticədə Salmonellyoz, Hepatit A, Botulizm, Mədə-bağırsaq infeksiyaları ağır zəhərlənməyə qədər gətirib çıxarır".

Ekspert bildirib ki, əslində, qanun küçə və yol kənarında ət məhsullarının satışını qadağan edir:

"Ancaq real vəziyyət tam fərqlidir. Səbəblərdən biri ucuz məhsula olan tələbat, digəri isə nəzarət mexanizmlərinin zəif işləməsidir. Yoxlamalar yalnız kütləvi zəhərlənmə halları baş verəndə gündəmə gəlir. Ət və ət məhsulları yalnız etibarlı, sertifikatlı mağaza və supermarketlərdən alınmalıdır. Məhsul üzərində istehsal tarixi, saxlanma şərtləri və sertifikat yoxdursa, qəti almayın. Əgər məhsulun dadı, qoxusu və rəngi şübhəlidirsə, onu istifadə etməyin. Küçələrdə satılan ət, toyuq, balıq, kolbasa və sosiska əslində qida deyil, yavaş işləyən zəhərdir. İstənilən an bir ailənin faciəsinə səbəb ola bilər". /Musavat.com/

Daha ətraflı məlumat və yeniliklər üçün Icma.az saytını izləyin.
seeBaxış sayı:103
embedMənbə:https://www.turkustan.az
archiveBu xəbər 18 Oktyabr 2025 14:10 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

“WhatsApp” sizin yer məlumatınız toplayır Qorxunc iddia

01 Dekabr 2025 04:20see192

Bir biri ilə tələbə yoldaşı olan AZƏRBAYCANLI MƏŞHURLAR SİYAHI

02 Dekabr 2025 16:57see178

Avro və rubl bahalaşdı, dollar isə... YENİ MƏZƏNNƏ

01 Dekabr 2025 09:31see169

Uşaqlarla bağlı statistika açıqlandı: 138 azyaşlı…

01 Dekabr 2025 19:31see160

Qazancımızın neçə faizi ərzağa gedir?

01 Dekabr 2025 08:31see159

“Netanyahu üçün “siyasi əfv“ oyunu: İsraili sarsıdan qərar yaxınlaşır“ “Walla“ nəşri

01 Dekabr 2025 21:53see155

İİV in qarşısının alınması, müalicəsi barədə həkimlə maraqlı MÜSAHİBƏ

01 Dekabr 2025 09:59see145

Aida Balayeva baş nazirin müavini təyin edildi Qazaxıstanda

01 Dekabr 2025 09:49see142

Azərbaycandakı QİÇS li xəstələrin sayı: 30% i isə qadınlardır

01 Dekabr 2025 09:54see138

A Seriyası: Napoli yə 1 qol bəs etdi

01 Dekabr 2025 01:58see137

2025 ci il kifayət qədər uğurlu oldu

01 Dekabr 2025 08:36see137

Ən asan almalı keks resepti

01 Dekabr 2025 00:27see137

Hindistan Putin səfəri zamanı Rusiya ilə böyük silah müqaviləsi bağlamağa hazırlaşır

01 Dekabr 2025 14:03see132

Xabi Alonso: “Hələ yolun əvvəlindəyik, hər şey dəyişə bilər”

01 Dekabr 2025 03:31see131

Səlahiyyətli şəxs sakinlərdən yığılan pulları mənimsədi İsmayıllıda qalmaqal VİDEO

01 Dekabr 2025 09:09see130

“Flamenqo”nun Libertadores zəfərindən sonra Rio gecəni yuxusuz keçirib VİDEO

01 Dekabr 2025 02:10see130

Müller yenidən Messinin qarşısına çıxır

01 Dekabr 2025 03:46see128

Bu gün Türkiyə Superliqasında İstanbul derbisi keçiriləcək

01 Dekabr 2025 09:52see125

Hikmət Hacıyevin Brüsseldən verdiyi ƏSAS MESAJLAR

01 Dekabr 2025 23:50see124

Tramp İsraillə Suriya arasında dialoqun vacibliyini bəyan edib

01 Dekabr 2025 21:40see120
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri