Ürək üçün ən ziyanlı 5 qida
Icma.az, Saglamolun saytına istinadən bildirir.
Bütün dünyada insan ölümünün başlıca səbəbi ürək-damar sistemi xəstəlikləridir.
Ürək və damarların sağlamlığı bir çox amillərdən asılıdır. Bu amillərdən ən vacib olanı qidamızdır.
Saglamolun.az sizə ürək üçün ən ziyanlı qidaların siyahısını təqdim edir:
1. Çox qızardılmış qidalar. Yağda qızardılma zamanı çoxlu miqdarda ziyanlı maddələr ifraz olunur. Bu maddələr ürək-damar sistemi xəstəliklərinin riskini xeyli artırır və həmçinin kanserogen (xərçəng əmələ gətirən) xüsusiyyətlərə malikdir.
2. Kolbasa-sosis. Araşdırmalar göstərir ki, bu məhsulların tərkibində çoxlu miqdarda duz və konservantların olması ürək və damarlar üçün çox ziyanlıdır. Duz orqanizmdə mayeni saxlayır və bununla da ürəyə düşən gərginliyi artırır. Konservantlar isə ürək əzələsinə toksiki təsir edir.
3. Duzlu qidalar, şorabalar.
4. Şirniyyatlar, şəkər, şirin qazlı içkilər. Şəkər damarların sağlamlığına xüsusilə ciddi ziyan vurur, damarlarda iltihab yaradır ki, nəticədə onlarda xolesterin yığılmağa başlayır. Xolesterin damarı daraldır, onu daha zəif və kövrək edir, damarın tıxanmasının və partlamasının riskini artırır. Sağlam damarın daxilində xolesterin yığılmır.
5. Marqarin və s. trans-yağlar.
Saglamolun.Az
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:99
Bu xəbər 16 Noyabr 2024 17:41 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















