Xiyarlara su tökməyi dayandırın: Çox az adam bu sirri bilir
Icma.az, News24 portalına istinadən məlumatı açıqlayır.
Yayın əvvəlindən etibarən bəzi bağbanlar xiyar əkin zamanı məhsuldarlığı artırmaq məqsədilə bol suvarmaya üstünlük verir. Lakin mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, soyuq su ilə tez-tez suvarma xiyarların saralmasına, köklərin çürüməsinə və məhsul itkisinə səbəb ola bilər.
News24.az xəbər verir ki, belə bir hal rusiyada yerləşən bağ sahələrinin birində baş verib. Sakin məhsulun daha yaxşı böyüməsi ümidi ilə xiyarlara vedrələrlə su verməyə başlayıb. Lakin bir neçə gündən sonra bitkilərin yarpaqları saralmağa, yumurtalıqlar isə tökülməyə başlayıb.
Qonşuluqda yaşayan təcrübəli bağban Fyodor İvanoviç onun bu üsulunun yanlış olduğunu bildirərək müdaxilə edib.
“İsti havalarda soyuq su ilə suvarma torpaqda oksigen çatışmazlığı yaradır, bu da kök sisteminin zəifləməsinə və çürüməsinə səbəb olur. Üstəlik, bu zaman kalium, azot, maqnezium kimi faydalı maddələr də yuyulur,” – deyə Fyodor İvanoviç bildirib.
Mütəxəssislərin sözlərinə görə, bu cür halların qarşısını almaq üçün bağbanlara təbii “canlı gübrə”lərdən istifadə etmələri tövsiyə olunur.
Canlı gübrə – zərdab, çovdar krakeri, banan qabığı və ağac külündən hazırlanmış bakterial qarışıqlardır. Bu qarışım torpaqda faydalı mikrofloranı bərpa edir, bitkinin müqavimətini artırır və məhsuldarlığı 3-4 dəfə çoxalda bilər. Gübrənin istifadəsi də olduqca sadədir – hər vedrəyə bir stəkan qatılıb su ilə birlikdə verilir.
Qeyd edək ki, bu üsulla bağında xiyar yetişdirən sakin ilk uğursuzluqdan sonra yeni gübrə ilə məhsulu bərpa edə bilib. Onun sözlərinə görə, indi hər koldan orta hesabla 15 kiloqrama qədər məhsul toplayır.
Aqil


