Yaşlıları qoruyun Bu ət damarları tıxayır
Medicina portalından verilən məlumata əsasən, Icma.az bildirir.
Yaşlı insanlar qırmızı ət yeməyi azaltmalıdır, çünki bu, damarları tıxayır.
Xüsusən 55 yaşdan sonra qırmızı ət faydadan çox, zərər verir.
“Medicina” xəbər verir ki, nevroloq Aleksandra Alekina qırmızı ətin insult riski daşıdığını da bildirib.
İnsult, beynin bir hissəsinə qan axınının kəsildiyi zaman baş verən təcili vəziyyətdir. İşemik insult vəziyyətində bu, qan laxtalanması və damarıb tutulması ilə əlaqədardır. Hemorragik insult zamanı beyində zəifləmiş damar yırtılır.
Yedikləriniz insult riskinizə təsir edə bilər.
Xüsusilə, yaşlılara qırmızı ət yeməmək tövsiyə olunub.
"Doymuş yağla zəngin, kolbasa və digər qırmızı ətlərin istehlakı insult riskini artırır. Qırmızı ət yeyən yaşlı insanın işemik insult keçirmə ehtimalı daha yüksəkdir, çünki doymuş yağlar beyni qanla təmin edən damarları bağlayır. Bu qan laxtaları adətən arteriyaların daraldığı və ya daha az yağlı tıxandığı yerlərdə əmələ gəlir”.
Tofu, lobya və paxlalılar kimi quş əti, əksər balıqlar və yağsız ət alternativləri riski azaltmağa kömək edən ən sağlam protein mənbələridir.
Tədqiqat hər gün ən çox toyuq və ya hinduşka yeyən insanların insult riskinin bir porsiya qırmızı ət yeyənlərlə müqayisədə 13 faiz daha az olduğunu müəyyən edib.
Aygün Musayeva
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:73
Bu xəbər 24 Oktyabr 2025 16:45 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















