Icma.az
close
up
RU
Yeməyin dadını pozan 9 SƏHV

Yeməyin dadını pozan 9 SƏHV

Lent az portalından əldə olunan məlumata əsasən, Icma.az xəbər verir.

Şorba, xüsusilə sağlam qidalanmağa və fiquranı qorumağa çalışanlar arasında ən məşhur yeməklərdən biridir.

Lent.az yeməyin dadını pozan 9 səhvi təqdim edir:

Həqiqətən dadlı şorba hazırlamaq göründüyü qədər asan deyil. Bir çox insanlar yeməyin dadına və keyfiyyətinə mənfi təsir göstərən səhvlərə yol verirlər.

Bunlar hansı səhvlərdir?

1. Bulyonun düzgün bişirilməməsi

Ən çox yayılmış səhvlərdən biri bulyon bişirərkən çox istilikdən istifadə etməkdir. Bu səbəbdən maye buludlu olur, dadı və ətri itir.
Bulyonun şəffaf və zəngin olması üçün onu aşağı və ya orta istilikdə bişirin. Beləliklə, maddələr yavaş-yavaş öz ləzzətlərini buraxa bilər. 

2. Köpüyün çıxarılmasına etinasızlıq

Ət bulyonunu bişirərkən, laxtalanmış zülaldan köpük əmələ gəlir. Çıxarılmadıqda, şorbaya xoşagəlməz bir dad verə bilər. Dadın saflığı üçün göründüyü kimi köpüyü çıxarın.

3. Bütün inqrediyentləri bir anda əlavə edilməsi

Ət, tərəvəz və ədviyyatları tavaya eyni vaxtda qoysanız, inqrediyentlərin bəziləri az, bəziləri isə çox bişmiş olacaq.

Onları mərhələlərlə təqdim etmək daha yaxşıdır: əvvəlcə ət və ya sümüklər, sonra - sərt tərəvəzlər və bişirilmənin sonuna doğru - yumşaq tərəvəzlər və göyərti. Bu, onların toxumasını və dadını qorumağa kömək edəcəkdir.

4. Çox tez bişirmək

Bir çox insan şorbanı mümkün qədər tez hazırlamaq istəyir, lakin keyfiyyətli bulyon vaxt tələb edir. Şorbanı zəngin və ətirli etmək üçün onu ən azı 1-1,5 saat bişirin. Bu, bütün inqrediyentlərin öz dadını tam aşkar edə bilməsinin yeganə yoludur.

5. Qızartmağı atlamaq

Tərəvəzləri qovurmaq zəruri addım olmasa da, şorbanın dadını əhəmiyyətli dərəcədə yaxşılaşdıra bilər. Yerkökü, soğan və digər tərəvəzləri yüngülcə qızartmaq onların dadını açır və sonrakı bişirmə vaxtını azaldır. Bir az vaxtınız varsa, bu addımı atlamayın.

6. Ədviyyat və duzun həddindən artıq istifadəsi

Bəzən dadı yaxşılaşdırmaq istəyi çox ədviyyat və ya duza gətirib çıxarır. Bu, yeməyi asanlıqla məhv edə bilər.

Daim şorbanın dadına baxaraq, tədricən ədviyyatlar əlavə edin. Çox duz əlavə etmək əvəzinə, şorbaya zəngin dad vermək üçün kəklikotu, rozmarin və ya dəfnə yarpağı kimi otlardan istifadə edin.

7. Həzmedici maddələr

Yumşaq və çox bişmiş tərəvəz və ya ət toxumasını itirir və dadsız olur. Məsələn, yerkökü və ya kartof çox bişdikdə muşa çevrilə bilər.

Bişirmə vaxtına nəzarət edin: əvvəlcə əti bişirin, sonra daha az bişirmə vaxtı tələb edən tərəvəzləri əlavə edin.

8. Soyuq inqrediyentlərin əlavə edilməsi

Dondurulmuş və ya sadəcə soyuq yeməkləri qaynayan bulyona qoyursanız, bu, temperatur balansını pozur və dadına təsir edə bilər. Tərkibləri əvvəlcədən soyuducudan çıxarmaq və otaq temperaturuna qədər qızdırmaq daha yaxşıdır.

9. Dad testinə məhəl qoymamaq

Bir çox insanlar yemək bişirərkən şorbanın dadına baxmağı unudurlar. Bu, əsas səhvlərdən biridir, çünki dadı tənzimləmək üçün yeganə yol budur. Hər mərhələdə şorbanı dadın: başlanğıcda, bişirmə prosesində və xidmətdən əvvəl. Dadı yumşaq görünürsə, yeməyi təzə not vermək üçün bir az ədviyyat, duz və ya turşu əlavə edin - məsələn, limon suyu və ya sirkə.

Ən son xəbərləri və yenilikləri almaq üçün Icma.az saytını izləyin.
seeBaxış sayı:111
embedMənbə:https://lent.az
archiveBu xəbər 24 Dekabr 2024 19:22 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

Rusiya Ukrayna danışıqları dalana dirənib

04 Dekabr 2025 14:36see413

Tulin Ələkbərova və tələbəsi saxlanıldı

05 Dekabr 2025 09:49see278

Rusiyada 21 yaşına çatmamış şəxslər tütün və spirtli içkilərin satışı ilə məşğul ola bilməyəcək

05 Dekabr 2025 01:45see227

ABŞ də 2025 ci ildə ən çox səhv tələffüz edilən sözlər hansıdır?

05 Dekabr 2025 01:11see205

Kosmosdakı 5 sm lik peykimiz nəyə yarayır?

05 Dekabr 2025 08:03see180

Uzun müddətdir gözlədiyiniz bir xəbəri ala bilərsiniz Qoroskop

06 Dekabr 2025 04:35see166

Gəncədə yeniyetmə və 22 yaşlı qadını bıçaqlayan şəxslər saxlanılıb

05 Dekabr 2025 09:28see161

Çempionlar Liqası: Araz Naxçıvan qapını bərk çırpa biləcək?

05 Dekabr 2025 09:34see161

Bakıda torpağın sotu 425 min oldu 41 faiz bahalaşma var VİDEO

05 Dekabr 2025 09:37see160

Bakıda Şaxta baba lar dalaşdı VİDEO

04 Dekabr 2025 17:37see146

“Əmək müqavilələrinin sayı 45 faiz artıb, əməkhaqqı fondu isə 3,2 dəfə yüksəlib” Nazir

05 Dekabr 2025 12:02see140

10 nəhəng qida şirkəti insan sağlamlığını belə məhv edir... Siyahıda “Coca cola , Nestle” kimi şirkətlər var

04 Dekabr 2025 11:53see140

Borclu sakinlərə görə bütün binanın istiliyi kəsilirsə... Ekspert

05 Dekabr 2025 08:31see140

Tanınmış şirkətin milyon yarımlıq dələduzluğu işində Hökm oxundu

04 Dekabr 2025 11:29see136

Ritual əşyalarının olduğu sirli bir məzar aşkar edilib...

05 Dekabr 2025 21:47see132

İraqdan Hizbullah və husilərlə bağlı şok qərar: Maliyyə hesabları donduruldu

04 Dekabr 2025 19:19see132

İsrail Avroviziyaya qatılacaq 4 ölkədən boykot qərarı

05 Dekabr 2025 01:11see131

Almaniya Bundesliqası: Turun ilk matçında qonaqlar sevindilər

06 Dekabr 2025 05:52see130

Dövlət Turizm Agentliyi ölkəyə turist axınının azalmasına münasibət bildirib

04 Dekabr 2025 11:02see129

Piastri Norrisə kömək etməyəcək

05 Dekabr 2025 00:16see128
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri