Icma.az
close
up
RU
Yeməyin dadını pozan 9 SƏHV

Yeməyin dadını pozan 9 SƏHV

Lent az portalından əldə olunan məlumata əsasən, Icma.az xəbər verir.

Şorba, xüsusilə sağlam qidalanmağa və fiquranı qorumağa çalışanlar arasında ən məşhur yeməklərdən biridir.

Lent.az yeməyin dadını pozan 9 səhvi təqdim edir:

Həqiqətən dadlı şorba hazırlamaq göründüyü qədər asan deyil. Bir çox insanlar yeməyin dadına və keyfiyyətinə mənfi təsir göstərən səhvlərə yol verirlər.

Bunlar hansı səhvlərdir?

1. Bulyonun düzgün bişirilməməsi

Ən çox yayılmış səhvlərdən biri bulyon bişirərkən çox istilikdən istifadə etməkdir. Bu səbəbdən maye buludlu olur, dadı və ətri itir.
Bulyonun şəffaf və zəngin olması üçün onu aşağı və ya orta istilikdə bişirin. Beləliklə, maddələr yavaş-yavaş öz ləzzətlərini buraxa bilər. 

2. Köpüyün çıxarılmasına etinasızlıq

Ət bulyonunu bişirərkən, laxtalanmış zülaldan köpük əmələ gəlir. Çıxarılmadıqda, şorbaya xoşagəlməz bir dad verə bilər. Dadın saflığı üçün göründüyü kimi köpüyü çıxarın.

3. Bütün inqrediyentləri bir anda əlavə edilməsi

Ət, tərəvəz və ədviyyatları tavaya eyni vaxtda qoysanız, inqrediyentlərin bəziləri az, bəziləri isə çox bişmiş olacaq.

Onları mərhələlərlə təqdim etmək daha yaxşıdır: əvvəlcə ət və ya sümüklər, sonra - sərt tərəvəzlər və bişirilmənin sonuna doğru - yumşaq tərəvəzlər və göyərti. Bu, onların toxumasını və dadını qorumağa kömək edəcəkdir.

4. Çox tez bişirmək

Bir çox insan şorbanı mümkün qədər tez hazırlamaq istəyir, lakin keyfiyyətli bulyon vaxt tələb edir. Şorbanı zəngin və ətirli etmək üçün onu ən azı 1-1,5 saat bişirin. Bu, bütün inqrediyentlərin öz dadını tam aşkar edə bilməsinin yeganə yoludur.

5. Qızartmağı atlamaq

Tərəvəzləri qovurmaq zəruri addım olmasa da, şorbanın dadını əhəmiyyətli dərəcədə yaxşılaşdıra bilər. Yerkökü, soğan və digər tərəvəzləri yüngülcə qızartmaq onların dadını açır və sonrakı bişirmə vaxtını azaldır. Bir az vaxtınız varsa, bu addımı atlamayın.

6. Ədviyyat və duzun həddindən artıq istifadəsi

Bəzən dadı yaxşılaşdırmaq istəyi çox ədviyyat və ya duza gətirib çıxarır. Bu, yeməyi asanlıqla məhv edə bilər.

Daim şorbanın dadına baxaraq, tədricən ədviyyatlar əlavə edin. Çox duz əlavə etmək əvəzinə, şorbaya zəngin dad vermək üçün kəklikotu, rozmarin və ya dəfnə yarpağı kimi otlardan istifadə edin.

7. Həzmedici maddələr

Yumşaq və çox bişmiş tərəvəz və ya ət toxumasını itirir və dadsız olur. Məsələn, yerkökü və ya kartof çox bişdikdə muşa çevrilə bilər.

Bişirmə vaxtına nəzarət edin: əvvəlcə əti bişirin, sonra daha az bişirmə vaxtı tələb edən tərəvəzləri əlavə edin.

8. Soyuq inqrediyentlərin əlavə edilməsi

Dondurulmuş və ya sadəcə soyuq yeməkləri qaynayan bulyona qoyursanız, bu, temperatur balansını pozur və dadına təsir edə bilər. Tərkibləri əvvəlcədən soyuducudan çıxarmaq və otaq temperaturuna qədər qızdırmaq daha yaxşıdır.

9. Dad testinə məhəl qoymamaq

Bir çox insanlar yemək bişirərkən şorbanın dadına baxmağı unudurlar. Bu, əsas səhvlərdən biridir, çünki dadı tənzimləmək üçün yeganə yol budur. Hər mərhələdə şorbanı dadın: başlanğıcda, bişirmə prosesində və xidmətdən əvvəl. Dadı yumşaq görünürsə, yeməyi təzə not vermək üçün bir az ədviyyat, duz və ya turşu əlavə edin - məsələn, limon suyu və ya sirkə.

Ən son xəbərləri və yenilikləri almaq üçün Icma.az saytını izləyin.
seeBaxış sayı:107
embedMənbə:https://lent.az
archiveBu xəbər 24 Dekabr 2024 19:22 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

Bakının bir çox yollarında nəqliyyatın sıxlığı müşahidə olunur SİYAHI

20 Oktyabr 2025 08:25see197

“Bu gün layiq olduğumuz qələbə əldə etdik”

19 Oktyabr 2025 19:14see187

AZAL da yarıtmaz idarəçilik, yoxsa... Təyyarələrdə yaranan problemlər nəylə bağlıdır? (VİDEO)

21 Oktyabr 2025 09:20see163

Rusiya bankları İran akkreditivlərini qəbul etməyə başlayıblar

20 Oktyabr 2025 15:22see159

Xaricdə saxta təhsil: Valideynlər xəbərsiz, tələbələr savadsız EKSPERT RƏYİ

21 Oktyabr 2025 05:43see149

Rəştdən Həştərxana birbaşa uçuşlar başladı

19 Oktyabr 2025 19:10see147

Sarıkökün bu faydalarını çoxları bilmir

20 Oktyabr 2025 07:01see146

Ərdoğandan Şimali Kiprdə keçirilən prezident seçkilərinin ilkin nəticələrinə reaksiya

20 Oktyabr 2025 00:57see139

“Amazon”, “Snapchat” və “Zoom”da problem yarandı

20 Oktyabr 2025 14:39see135

Tramp görüşü zamanı daim Zelenskiyə söyüş söyürdü

19 Oktyabr 2025 23:19see132

İspaniya La Liqası: Real Madrid səfərdən 3 xalla qayıdır

20 Oktyabr 2025 01:12see132

Körpələrdə genetik xəstəliklərin aşkarlanması üçün ölkəyə 300 mindən çox test gətiriləcək

19 Oktyabr 2025 20:14see131

Naxçıvan məktəblisi “Statistik olimpiada”nın qalibi olub

21 Oktyabr 2025 03:36see130

İş adamı hava limanında həbs edildi

20 Oktyabr 2025 20:43see129

“Mən ABŞ ı təhlükəyə ata bilmərəm...”

19 Oktyabr 2025 19:18see128

“Həyatın mənası yaşla necə dəyişir? Yeni tədqiqat

21 Oktyabr 2025 15:52see128

Rıbin və həyat yoldaşı öləcəkləri halda tək oğul övladlarına təlimatlar tərtib ediblər...

20 Oktyabr 2025 00:18see127

Səhər yeməyində turşu yeməyin 5 faydası

21 Oktyabr 2025 02:51see127

Elmar Məmmədyarovdan açıqlama: “Kimin qarın ağrısı varsa, adımı hallandırır”

19 Oktyabr 2025 21:04see127

Oyundan sonra duş qəbul edə bilmədilər Atletiko dan UEFA ya şikayət

21 Oktyabr 2025 00:12see126
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri