Icma.az
close
up
RU
Yeməyin dadını pozan 9 SƏHV

Yeməyin dadını pozan 9 SƏHV

Lent az portalından əldə olunan məlumata əsasən, Icma.az xəbər verir.

Şorba, xüsusilə sağlam qidalanmağa və fiquranı qorumağa çalışanlar arasında ən məşhur yeməklərdən biridir.

Lent.az yeməyin dadını pozan 9 səhvi təqdim edir:

Həqiqətən dadlı şorba hazırlamaq göründüyü qədər asan deyil. Bir çox insanlar yeməyin dadına və keyfiyyətinə mənfi təsir göstərən səhvlərə yol verirlər.

Bunlar hansı səhvlərdir?

1. Bulyonun düzgün bişirilməməsi

Ən çox yayılmış səhvlərdən biri bulyon bişirərkən çox istilikdən istifadə etməkdir. Bu səbəbdən maye buludlu olur, dadı və ətri itir.
Bulyonun şəffaf və zəngin olması üçün onu aşağı və ya orta istilikdə bişirin. Beləliklə, maddələr yavaş-yavaş öz ləzzətlərini buraxa bilər. 

2. Köpüyün çıxarılmasına etinasızlıq

Ət bulyonunu bişirərkən, laxtalanmış zülaldan köpük əmələ gəlir. Çıxarılmadıqda, şorbaya xoşagəlməz bir dad verə bilər. Dadın saflığı üçün göründüyü kimi köpüyü çıxarın.

3. Bütün inqrediyentləri bir anda əlavə edilməsi

Ət, tərəvəz və ədviyyatları tavaya eyni vaxtda qoysanız, inqrediyentlərin bəziləri az, bəziləri isə çox bişmiş olacaq.

Onları mərhələlərlə təqdim etmək daha yaxşıdır: əvvəlcə ət və ya sümüklər, sonra - sərt tərəvəzlər və bişirilmənin sonuna doğru - yumşaq tərəvəzlər və göyərti. Bu, onların toxumasını və dadını qorumağa kömək edəcəkdir.

4. Çox tez bişirmək

Bir çox insan şorbanı mümkün qədər tez hazırlamaq istəyir, lakin keyfiyyətli bulyon vaxt tələb edir. Şorbanı zəngin və ətirli etmək üçün onu ən azı 1-1,5 saat bişirin. Bu, bütün inqrediyentlərin öz dadını tam aşkar edə bilməsinin yeganə yoludur.

5. Qızartmağı atlamaq

Tərəvəzləri qovurmaq zəruri addım olmasa da, şorbanın dadını əhəmiyyətli dərəcədə yaxşılaşdıra bilər. Yerkökü, soğan və digər tərəvəzləri yüngülcə qızartmaq onların dadını açır və sonrakı bişirmə vaxtını azaldır. Bir az vaxtınız varsa, bu addımı atlamayın.

6. Ədviyyat və duzun həddindən artıq istifadəsi

Bəzən dadı yaxşılaşdırmaq istəyi çox ədviyyat və ya duza gətirib çıxarır. Bu, yeməyi asanlıqla məhv edə bilər.

Daim şorbanın dadına baxaraq, tədricən ədviyyatlar əlavə edin. Çox duz əlavə etmək əvəzinə, şorbaya zəngin dad vermək üçün kəklikotu, rozmarin və ya dəfnə yarpağı kimi otlardan istifadə edin.

7. Həzmedici maddələr

Yumşaq və çox bişmiş tərəvəz və ya ət toxumasını itirir və dadsız olur. Məsələn, yerkökü və ya kartof çox bişdikdə muşa çevrilə bilər.

Bişirmə vaxtına nəzarət edin: əvvəlcə əti bişirin, sonra daha az bişirmə vaxtı tələb edən tərəvəzləri əlavə edin.

8. Soyuq inqrediyentlərin əlavə edilməsi

Dondurulmuş və ya sadəcə soyuq yeməkləri qaynayan bulyona qoyursanız, bu, temperatur balansını pozur və dadına təsir edə bilər. Tərkibləri əvvəlcədən soyuducudan çıxarmaq və otaq temperaturuna qədər qızdırmaq daha yaxşıdır.

9. Dad testinə məhəl qoymamaq

Bir çox insanlar yemək bişirərkən şorbanın dadına baxmağı unudurlar. Bu, əsas səhvlərdən biridir, çünki dadı tənzimləmək üçün yeganə yol budur. Hər mərhələdə şorbanı dadın: başlanğıcda, bişirmə prosesində və xidmətdən əvvəl. Dadı yumşaq görünürsə, yeməyi təzə not vermək üçün bir az ədviyyat, duz və ya turşu əlavə edin - məsələn, limon suyu və ya sirkə.

Ən son xəbərləri və yenilikləri almaq üçün Icma.az saytını izləyin.
seeBaxış sayı:83
embedMənbə:https://lent.az
archiveBu xəbər 24 Dekabr 2024 19:22 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

Şəhid mayorun xanımına vəzifə verildi FOTO

14 Aprel 2025 09:50see155

Goldman neft qiymətlərinin 2026 cı ildə daha da düşəcəyini gözləyir

14 Aprel 2025 11:53see149

Çində küləklə bağlı narıncı xəbərdarlıq elan edilib

14 Aprel 2025 05:53see145

Ağdərəyə növbəti köç karvanı yola salınıb (Yenilənib)

14 Aprel 2025 08:53see141

Netanyahu: Hədəfimiz israilli məhbusları azad etməkdir

14 Aprel 2025 19:44see138

Elektrikli avtomobillər qlobal istiləşmə ilə mübarizədə faydasızdır

14 Aprel 2025 07:57see138

Günah müğənnilərdə deyil, onlardadır

14 Aprel 2025 16:46see130

Hollivud şirkətləri filmləri Trampın istədiyi formada çəkəcək

15 Aprel 2025 05:18see130

Mourinyo yenidən Realı çalışdıra bilər

14 Aprel 2025 13:31see128

Həkim rusların hansı kateqoriyasına Pasxa üçün yalnız bir yumurta yeyə biləcəyini söylədi

14 Aprel 2025 13:20see127

Qan təzyiqini artıran bir nömrəli məhsul…

14 Aprel 2025 04:45see124

Tumların beyinə faydası sübut olundu

15 Aprel 2025 05:43see124

Məhkəmədə Robert Köçəryan ifşa olundu

14 Aprel 2025 23:43see120

Çin ABŞ a nadir torpaq metallarının ixracını dayandırıb

14 Aprel 2025 12:15see119

Ən çətin xəstəliklərdən biri olan Borderline şəxsiyyət pozğunluğunun əlamətlərini bilirsinizmi?

15 Aprel 2025 00:22see119

Əsgərlikdən yeni qayıtmışdı… Bu gecə vəfat etdi FOTO

14 Aprel 2025 06:15see119

Zelenski: ABŞ vitse prezidenti Putinin hərəkətlərinə haqq qazandırır”

14 Aprel 2025 09:54see117

Neft bazarında narahatlıq yaradan dalğalanma: Bu, Azərbaycan üçün hansı nəticələr doğura bilər?

14 Aprel 2025 04:52see117

Şəhriyar Əsgərov: Hakimlərin bərbad idarəçiliyi bu vəziyyətə gətirib çıxardı

14 Aprel 2025 16:40see116

Bakıda Art Weekend festivalı keçiriləcək

14 Aprel 2025 14:26see116
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri