Icma.az
close
up
RU
Yeməyin dadını pozan 9 SƏHV

Yeməyin dadını pozan 9 SƏHV

Lent az portalından əldə olunan məlumata əsasən, Icma.az xəbər verir.

Şorba, xüsusilə sağlam qidalanmağa və fiquranı qorumağa çalışanlar arasında ən məşhur yeməklərdən biridir.

Lent.az yeməyin dadını pozan 9 səhvi təqdim edir:

Həqiqətən dadlı şorba hazırlamaq göründüyü qədər asan deyil. Bir çox insanlar yeməyin dadına və keyfiyyətinə mənfi təsir göstərən səhvlərə yol verirlər.

Bunlar hansı səhvlərdir?

1. Bulyonun düzgün bişirilməməsi

Ən çox yayılmış səhvlərdən biri bulyon bişirərkən çox istilikdən istifadə etməkdir. Bu səbəbdən maye buludlu olur, dadı və ətri itir.
Bulyonun şəffaf və zəngin olması üçün onu aşağı və ya orta istilikdə bişirin. Beləliklə, maddələr yavaş-yavaş öz ləzzətlərini buraxa bilər. 

2. Köpüyün çıxarılmasına etinasızlıq

Ət bulyonunu bişirərkən, laxtalanmış zülaldan köpük əmələ gəlir. Çıxarılmadıqda, şorbaya xoşagəlməz bir dad verə bilər. Dadın saflığı üçün göründüyü kimi köpüyü çıxarın.

3. Bütün inqrediyentləri bir anda əlavə edilməsi

Ət, tərəvəz və ədviyyatları tavaya eyni vaxtda qoysanız, inqrediyentlərin bəziləri az, bəziləri isə çox bişmiş olacaq.

Onları mərhələlərlə təqdim etmək daha yaxşıdır: əvvəlcə ət və ya sümüklər, sonra - sərt tərəvəzlər və bişirilmənin sonuna doğru - yumşaq tərəvəzlər və göyərti. Bu, onların toxumasını və dadını qorumağa kömək edəcəkdir.

4. Çox tez bişirmək

Bir çox insan şorbanı mümkün qədər tez hazırlamaq istəyir, lakin keyfiyyətli bulyon vaxt tələb edir. Şorbanı zəngin və ətirli etmək üçün onu ən azı 1-1,5 saat bişirin. Bu, bütün inqrediyentlərin öz dadını tam aşkar edə bilməsinin yeganə yoludur.

5. Qızartmağı atlamaq

Tərəvəzləri qovurmaq zəruri addım olmasa da, şorbanın dadını əhəmiyyətli dərəcədə yaxşılaşdıra bilər. Yerkökü, soğan və digər tərəvəzləri yüngülcə qızartmaq onların dadını açır və sonrakı bişirmə vaxtını azaldır. Bir az vaxtınız varsa, bu addımı atlamayın.

6. Ədviyyat və duzun həddindən artıq istifadəsi

Bəzən dadı yaxşılaşdırmaq istəyi çox ədviyyat və ya duza gətirib çıxarır. Bu, yeməyi asanlıqla məhv edə bilər.

Daim şorbanın dadına baxaraq, tədricən ədviyyatlar əlavə edin. Çox duz əlavə etmək əvəzinə, şorbaya zəngin dad vermək üçün kəklikotu, rozmarin və ya dəfnə yarpağı kimi otlardan istifadə edin.

7. Həzmedici maddələr

Yumşaq və çox bişmiş tərəvəz və ya ət toxumasını itirir və dadsız olur. Məsələn, yerkökü və ya kartof çox bişdikdə muşa çevrilə bilər.

Bişirmə vaxtına nəzarət edin: əvvəlcə əti bişirin, sonra daha az bişirmə vaxtı tələb edən tərəvəzləri əlavə edin.

8. Soyuq inqrediyentlərin əlavə edilməsi

Dondurulmuş və ya sadəcə soyuq yeməkləri qaynayan bulyona qoyursanız, bu, temperatur balansını pozur və dadına təsir edə bilər. Tərkibləri əvvəlcədən soyuducudan çıxarmaq və otaq temperaturuna qədər qızdırmaq daha yaxşıdır.

9. Dad testinə məhəl qoymamaq

Bir çox insanlar yemək bişirərkən şorbanın dadına baxmağı unudurlar. Bu, əsas səhvlərdən biridir, çünki dadı tənzimləmək üçün yeganə yol budur. Hər mərhələdə şorbanı dadın: başlanğıcda, bişirmə prosesində və xidmətdən əvvəl. Dadı yumşaq görünürsə, yeməyi təzə not vermək üçün bir az ədviyyat, duz və ya turşu əlavə edin - məsələn, limon suyu və ya sirkə.

Ən son xəbərləri və yenilikləri almaq üçün Icma.az saytını izləyin.
seeBaxış sayı:98
embedMənbə:https://lent.az
archiveBu xəbər 24 Dekabr 2024 19:22 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

Ukraynadakı müharibə heç kimin vecinə deyil Conson

20 İyul 2025 01:14see126

Zuğulba şosesində avtomobildə baş verən yanğın sıxlığa səbəb olub

20 İyul 2025 00:19see122

Konqo hökuməti ilə M23 qruplaşması sülh sazişi ilə bağlı razılığa gəlib

20 İyul 2025 02:30see120

Böyük Britaniyada Qanqster nənə həbs edildi: 100 milyon dollar, bir tondan artıq narkotik İTTİHAMI

20 İyul 2025 01:49see118

Ayda yaşam ümidi: Torpağı “sıxıb” oksigen çıxaracaqlar

21 İyul 2025 15:29see117

Enerji içkiləri canlandırır, lakin nəticəsiz deyil...

19 İyul 2025 20:05see117

20 il komada qalan şahzadə öldü FOTOLAR

20 İyul 2025 09:29see117

Rusiyanın strateji səhvi: Bakı da uzaqlaşır Vaşinqton Post

20 İyul 2025 08:02see116

Ukraynada hökumət dəyişikliyi ABŞ ın istəyi ilə olub

20 İyul 2025 10:10see116

ABŞ konqresmeni ofisində infarktdan öldü

19 İyul 2025 23:54see115

“Ölkəmizdə risklərin daxili mənbələri yoxdur”

19 İyul 2025 23:24see114

32 kilometrdə toqquşan MARAQLAR

20 İyul 2025 15:01see114

Sabahın havası meteohəssas insanlar üçün əlverişsizdir

20 İyul 2025 14:05see113

Reytinq turnirində daha 2 medal

20 İyul 2025 00:18see113

Rusiyada avtobusun uçuruma yuvarlanması nəticəsində 14 nəfər ölüb

21 İyul 2025 02:29see113

Atletiko nun qapıçısı növbəti mövsümə bu klubda başlayacaq RƏSMİ

20 İyul 2025 17:02see113

Bakıda möcüzəli göl insanlar axın edir VİDEO

20 İyul 2025 21:54see113

800 illik əfsanəni bir sözün düzəldilməsi tamamilə dəyişdi

20 İyul 2025 21:48see112

Demensiyanın müalicəsində musiqi terapiyası ümid yaradır TƏDQİQAT

20 İyul 2025 13:40see111

Əli Laricani Kremldə: Putinlə söhbətin mövzusu nə olub?

20 İyul 2025 17:47see111
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri