Icma.az
close
up
RU
Yeməyin dadını pozan 9 səhv

Yeməyin dadını pozan 9 səhv

Icma.az, Milli.az portalından verilən məlumatlara əsaslanaraq xəbər verir.

Şorba, xüsusilə sağlam qidalanmağa və fiquranı qorumağa çalışanlar arasında ən məşhur yeməklərdən biridir.

Milli.Az yeməyin dadını pozan 9 səhvi təqdim edir:

Həqiqətən dadlı şorba hazırlamaq göründüyü qədər asan deyil. Bir çox insanlar yeməyin dadına və keyfiyyətinə mənfi təsir göstərən səhvlərə yol verirlər.

Bunlar hansı səhvlərdir?

1. Bulyonun düzgün bişirilməməsi

Ən çox yayılmış səhvlərdən biri bulyon bişirərkən çox istilikdən istifadə etməkdir. Bu səbəbdən maye buludlu olur, dadı və ətri itir.
Bulyonun şəffaf və zəngin olması üçün onu aşağı və ya orta istilikdə bişirin. Beləliklə, maddələr yavaş-yavaş öz ləzzətlərini buraxa bilər. 

2. Köpüyün çıxarılmasına etinasızlıq

Ət bulyonunu bişirərkən, laxtalanmış zülaldan köpük əmələ gəlir. Çıxarılmadıqda, şorbaya xoşagəlməz bir dad verə bilər. Dadın saflığı üçün göründüyü kimi köpüyü çıxarın.

3. Bütün inqrediyentləri bir anda əlavə edilməsi

Ət, tərəvəz və ədviyyatları tavaya eyni vaxtda qoysanız, inqrediyentlərin bəziləri az, bəziləri isə çox bişmiş olacaq.

Onları mərhələlərlə təqdim etmək daha yaxşıdır: əvvəlcə ət və ya sümüklər, sonra - sərt tərəvəzlər və bişirilmənin sonuna doğru - yumşaq tərəvəzlər və göyərti. Bu, onların toxumasını və dadını qorumağa kömək edəcəkdir.

4. Çox tez bişirmək

Bir çox insan şorbanı mümkün qədər tez hazırlamaq istəyir, lakin keyfiyyətli bulyon vaxt tələb edir. Şorbanı zəngin və ətirli etmək üçün onu ən azı 1-1,5 saat bişirin. Bu, bütün inqrediyentlərin öz dadını tam aşkar edə bilməsinin yeganə yoludur.

5. Qızartmağı atlamaq

Tərəvəzləri qovurmaq zəruri addım olmasa da, şorbanın dadını əhəmiyyətli dərəcədə yaxşılaşdıra bilər. Yerkökü, soğan və digər tərəvəzləri yüngülcə qızartmaq onların dadını açır və sonrakı bişirmə vaxtını azaldır. Bir az vaxtınız varsa, bu addımı atlamayın.

6. Ədviyyat və duzun həddindən artıq istifadəsi

Bəzən dadı yaxşılaşdırmaq istəyi çox ədviyyat və ya duza gətirib çıxarır. Bu, yeməyi asanlıqla məhv edə bilər.

Daim şorbanın dadına baxaraq, tədricən ədviyyatlar əlavə edin. Çox duz əlavə etmək əvəzinə, şorbaya zəngin dad vermək üçün kəklikotu, rozmarin və ya dəfnə yarpağı kimi otlardan istifadə edin.

7. Həzmedici maddələr

Yumşaq və çox bişmiş tərəvəz və ya ət toxumasını itirir və dadsız olur. Məsələn, yerkökü və ya kartof çox bişdikdə muşa çevrilə bilər.

Bişirmə vaxtına nəzarət edin: əvvəlcə əti bişirin, sonra daha az bişirmə vaxtı tələb edən tərəvəzləri əlavə edin.

8. Soyuq inqrediyentlərin əlavə edilməsi

Dondurulmuş və ya sadəcə soyuq yeməkləri qaynayan bulyona qoyursanız, bu, temperatur balansını pozur və dadına təsir edə bilər. Tərkibləri əvvəlcədən soyuducudan çıxarmaq və otaq temperaturuna qədər qızdırmaq daha yaxşıdır.

9. Dad testinə məhəl qoymamaq

Bir çox insanlar yemək bişirərkən şorbanın dadına baxmağı unudurlar. Bu, əsas səhvlərdən biridir, çünki dadı tənzimləmək üçün yeganə yol budur. Hər mərhələdə şorbanı dadın: başlanğıcda, bişirmə prosesində və xidmətdən əvvəl. Dadı yumşaq görünürsə, yeməyi təzə not vermək üçün bir az ədviyyat, duz və ya turşu əlavə edin - məsələn, limon suyu və ya sirkə. /Lent.az

Milli.Az

Daha ətraflı məlumat və yeniliklər üçün Icma.az saytını izləyin.
seeBaxış sayı:118
embedMənbə:https://news.milli.az
archiveBu xəbər 31 Dekabr 2024 19:07 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

66 yaşlı ingilisin əməli cəzasız qalmayıb...

18 İyul 2025 21:37see186

Putin Zelenskini görüşə çağırır, Ukrayna lideri isə “yox”deyir PƏRDƏARXASI MƏQAMLAR KONKRET

18 İyul 2025 15:15see119

Çində imtahanda aşağı bal topladığına görə oğlan evdən qovuldu

18 İyul 2025 02:01see118

Orban: Ukrayna münaqişəsinin həlli üçün Putin və Tramp arasında görüşün keçirilməsi zəruridir

18 İyul 2025 02:19see115

Həkim sağlam yuxunun SİRRİNİ AÇIQLADI

17 İyul 2025 21:11see112

İpotekaya yararlı, hazır mənzil axtaranlara şad xəbər FOTOLAR

18 İyul 2025 08:56see111

Demensiya onu məhv etdi... Artıq məşhur aktyor olduğunu belə xatırlamır

18 İyul 2025 18:54see111

150 illik müharibə TƏHLİL

18 İyul 2025 15:57see110

İsti suyun yüksək təzyiqi tez bir zamanda necə azaldır?

19 İyul 2025 10:57see110

Dünyanın ən məşhur qadın futbolçusuna şəxsi mühafizə verildi

18 İyul 2025 18:55see110

Ersin Tatar: Prezident İlham Əliyev hər zaman bizə sahib çıxıb

18 İyul 2025 05:55see110

Zəngəzur dəhlizi layihəsinin icrası ilyarım ləngiyə bilər

18 İyul 2025 19:31see110

Zelenski: Fransa Ukrayna üçün əlavə “Mirage” pilotları hazırlamağa hazırdır KONKRET

18 İyul 2025 19:20see109

Sərinkeşin qarşısında yatmaq zərərlidir?

17 İyul 2025 22:06see109

Mourinyo bu komandanı çalışdıra bilər

19 İyul 2025 08:26see109

Ərəblərdən “Real”a 350 milyon, futbolçuya 1 milyard

18 İyul 2025 12:25see109

Rusiyanın Qərbə qarşı müharibəyə başlaması üçün... Orban

18 İyul 2025 01:00see108

Sahil Babayev: Maliyyə Nazirliyindən “Yüksəliş”ə 66 nəfər qatılıb

18 İyul 2025 15:48see108

Orban: Macarıstan Aİ dən çıxa bilər

18 İyul 2025 08:53see108

Əlixan Rəcəbovdan xanımı ilə paylaşım

18 İyul 2025 12:46see108
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri