Yerli ət 17, Ukrayna əti 12 manata satılır: Qiymət fərqinin səbəbi
Icma.az bildirir, Oxu.az saytına əsaslanaraq.
Azərbaycana Ukrayndan idxal edilən mal ətinin qiyməti yerli ətə nisbətdə xeyli ucuzdur.
Belə ki, bazarlarda, marketlərdə satışa çıxarılan və donmuş halda satılan Ukrayna ətlərinin qiyməti 12-14 manat arasında dəyişir. Hazırda satışa çıxarılan yerli ətin qiyməti isə 17-18 manatdır.
Maraqlıdır, idxal edilən ətin yerli ətə nisbətdə qiymətinin ucuz olmasının səbəbi nədir?
Mövzu ilə bağlı Oxu.Az-ın suallarına cavab olaraq iqtisadçı Xalid Kərimli bildirib ki, insanlar arasında yerli ətin daha yaxşı ət kimi qəbul edilməsi onun qiymətinin nisbətən yüksək olmasına səbəb olur:

"Yerli ət yeni kəsilmiş ət hesab olunur. Yeni kəsilmiş ət də insanlar arasında daha yaxşı ət kimi qiymətləndirilir. Belə bir yanaşma var. Ukrayna, Pakistan, Rusiya və s. ölkələrdən gələn ətlər dondurulmuş formada idxal edilir. Dondurulmuş ət də yeni kəsilmiş ətə nisbətdə ucuz olur. Dondurulan əti uzun müddət saxlamaq olur, lakin yeni əti isə uzun müddət dondurmadan saxlamaq olmur. Sahibkar insanların yeni kəsim əti yaxşı qiymətləndirməsindən istifadə edərək nisbətən baha qiymətə satır".
"Refresh Group" MMC adlı Qida təhlükəsizliyi üzrə konsaltinq şirkətininin qida mütəxəssisi Seymur Qafarov qeyd edib ki, ət məhsulu riskli qida kateqoriyasına daxildir:

"Əhalinin gündəlik ən çox istifadə etdiyi məhsullardan biri də ətdir. Ət məhsulu riskli qida məhsulu kateqoriyasındadır. Onun əsasən ölkədə emal olunub, ərsəyə gətirilməsinə baxmayaraq eyni zamanda tələbatın qarşılanması məqsədilə ölkə xaricindən - Ukraynadan, Monqolustandan, Dağıstandan da gətirilir. Ukraynadan gətirilən ətlər digər ətlərə nisbətən daha ucuzdur. Bunun bəzən heyvandarlıq üçün nəzərdə tutulan yem və yem əlavələrinin orada daha ucuz başa gəlməsindən dolayı olduğunu söyləyirlər.
Bu məhsullar daşınan zaman sərhəd məntəqələrini keçdikdə Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi (AQTA) və Gömrük nəzarəti tərəfindən laboratoriyaya cəlb olunur, beləliklə idxal sağlamlıq aktı alır. İqtal saxlamlıq aktı alan məhsullar donmuş halda daşındığından -18 dərəcə selsi temperaturda ölkəyə gətirilir və daşınması həyata keçirilir"
Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi (AQTA) Oxu.Az-ın sorğusuna cavab olaraq bildirilib ki, AQTA tərəfindən istər ölkəyə idxal olunan, istərsə də yerli istehsal edilən bütün qida məhsulları üzərində risk əsaslı nəzarət tədbirləri görülür:
"Xarici ölkələrdən Azərbaycana gətirilən diri heyvanlar, həmçinin ət və ət məhsulları qida təhlükəsizliyi nəzarətindən keçilir. Agentlik tərəfindən həmin ixracatçı ölkədəki epizootik vəziyyətə uyğun olaraq öncədən yüklərin ölkəyə gətirilməsinə icazə verilir. Yük partiyası bilavasitə ölkəyə idxal olunduqdan sonra AQTA-nın regional bölmələrinin əməkdaşlarının nəzarəti ilə yükə baxış keçirilir, məhsullardan nümunələr götürülür, müayinə məqsədilə laboratoriyalara təqdim olunur. Laborator analiz nəticələri qida təhlükəsizliyi tələblərinə cavab verdikdə, yükə müvafiq sənəd verilir və dövriyyəyə buraxılır.
Belə məhsulların emalı,daşınması, satışı, dövriyyəsi zamanı bir sıra tələblərə, o cümlədən etiketlənməyə, saxlama şəraitinə, temperatur rejiminə və s. tələblərə riayət edilməlidir. İstehlakçılar satıcıdan məhsulun müşayiətedici sənədlərini tələb edə bilərlər".
Aygün Mirakif


