Yumurtaları qaynadıqdan sonra soyuq suya atmamalısınız: Hər kəs bunu səhv edirmiş
Icma.az, News24 portalından verilən məlumatlara əsaslanaraq xəbər verir.
Yumurta mətbəxdə həm dadlı, həm də çox yönlü istifadəsi ilə seçilən əsas qidalardan biridir. Onu bişirməyin ən sadə üsullarından biri qaynatmaqdır – sərt və ya yumşaq formada. Lakin görünüşcə sadə olan bu prosesdə belə, son nəticəyə təsir edən incə, lakin mühüm detallar var.
News24.az xəbər verir ki, onlardan biri də bişmiş yumurtanın buzlu suda sürətli soyudulmasıdır – bu üsul, düşündüyünüz qədər faydalı olmaya bilər.
Bu temperatur dəyişikliyi yumurtanın içindəki maye strukturların bərkiməsinə və sabit quruluş almasına səbəb olur. Lakin bişirmə prosesi təkcə istiliklə deyil, doğru soyutma mərhələsi ilə də tamamlanmalıdır.
Yumurtanı qaynadıqdan dərhal sonra buzlu suya atmaq bir çox insan tərəfindən bişirməni dayandırmağın və qabığın asan soyulmasının effektiv üsulu kimi qəbul edilir. Ancaq mütəxəssislər bu vərdişin bir sıra mənfi təsirləri olduğunu bildirirlər.
Sürətli soyutma qəfil temperatur dəyişməsi yaradır ki, bu da yumurta qabığında mikroçatların yaranmasına səbəb ola bilər. Gözə görünməyən bu çatlar bakteriyaların və nəmin içəri keçməsinə şərait yaradır, bu isə yumurtanın saxlama müddətini azaldır və qida təhlükəsizliyini riskə atır.
Qabıq altında yerləşən nazik qoruyucu membran mikroorqanizmlərin yumurtanın içinə daxil olmasının qarşısını alır. Kəskin soyuma bu təbəqəyə zərər verə bilər və yumurtanı infeksiyalara qarşı daha həssas hala gətirər.
Aqil


