Zədələnmiş qarpız təhlükəli bakterial yoluxmaya səbəb ola bilər XƏBƏRDARLIQ
Icma.az, Bakupost saytından verilən məlumata əsaslanaraq xəbər yayır.
Yay mövsümünün sevilən məhsullarından olan qarpız, xüsusilə isti havalarda geniş tələbat görür. Lakin zədələnmiş qarpızın istehlakı təhlükəli bakterial infeksiyaya səbəb ola bilər.
Bakupost.az xəbər verir ki, kimyaçı Andrey Doroxov bildirib.
Doroxovun sözlərinə görə, qarpız kəsildikdən sonra 30-60 dəqiqə ərzində onun içində oksidləşmə, fermentativ parçalanma və mikrob çirklənməsi başlayır. Otaq temperaturunda saxlanılan qarpız 2-3 saatdan sonra potensial təhlükəli hala gəlir.
Ekspert bildirir ki, bakteriyalar xüsusilə isti və rütubətli mühitdə sürətlə çoxalır. Buna görə də qarpızın uzun müddət masa üzərində saxlanması məsləhət deyil.
Kimyaçı qarpızın yalnız hava keçirməyən qabda və mütləq soyuducuda saxlanmasını tövsiyə edir. Eyni zamanda, qarpızın alma, banan və pomidor kimi meyvə-tərəvəzlərlə birlikdə saxlanması onun dadına və şirəliliyinə mənfi təsir göstərir.
Qarpız turş qoxu verərsə, rəngi dəyişərsə və ya səthi sürüşkənləşərsə, onu yeməkdən çəkinmək lazımdır.
Lalə,
BakuPost


