100 yaşa qədər yaşamaq üçün üç “gizli” səhər yeməyi ortaya çıxıb...
Icma.az, Sia Az portalına istinadən məlumat yayır.
...Uzunömürlülük üzrə aparıcı tədqiqatçı, onilliklər ərzində dünyanın “Mavi zonalar” adlanan bölgələrində (insanların orta səviyyədən xeyli uzun yaşadıqları bölgələrdə -A.B.) insanların vərdişlərini öyrənməyə sərf edən Den Buettner ideal səhər yeməyinin gözlənilməz sirlərini açıb. Gününüzün əvvəlində tam olaraq nə yeməlisiniz.
SİA bu barədə Daily Express-ə istinad edir.
Hansı səhər yeməyi sağlamdır?
National Geographic tədqiqatçısı Den Buettner insanların ən uzun ömür sürdüyü “Mavi zonalar”ın sakinlərinin pəhrizini və həyat tərzini öyrənib.
Mütəxəssisin fikrincə, uzunömürlülüyün açarı doymuş yağ və ya şəkərli taxıllarla dolu donuz və yumurta deyil. Bunun sirri dadlı, sadə və liflə zəngin bitki əsaslı səhər yeməyindədir. Buettner aşkar edib ki, bu zonaların sakinləri günə tipik Qərb səhər yeməyi ilə başlamırlar.
Gizli səhər yeməyi: Ömrünüzə illər əlavə edən 3 tərkibi...
Dan Buettner izah edir ki, ləzzətli səhər yeməyi açardır. O, üç əsas variant adlandırdı:
Fasulye və düyü
“Bəzi bölgələrdə lobya və düyü var” Bu kombinasiya bir çox “Mavi zonalar” mədəniyyətlərində əsas məhsuldur, yüksək lif və bitki ə
saslı protein təmin edir və sizi daha uzun müddət tox saxlayır. Tost üzərində avokado
“Tostda avokado” deyə ekspert davam etdi. Bu seçim ürək-damar sağlamlığını dəstəkləyən sağlam yağlar təklif edir, tam taxıl çörəyi isə lif əlavə edir.
Minestrone şorbası
Tərəvəz və paxlalı bitkilərlə zəngin olan minestrone vitaminlər, minerallar və lif mənbəyidir və onu günə mükəmməl başlanğıc edir.
Səhər liflə yükləyin.
Mütəxəssis “günə liflə zəngin, mədənizi doyuracaq və nahara qədər enerji verəcək bitki mənşəli səhər yeməyi ilə başlamağı” tövsiyə edir.
Ənənəvi Yapon səhər yeməyinə düyü və miso şorbası, zülal (məsələn, ızgara balıq) və turşu tərəvəzlər kimi yan yeməklər daxildir.
Yunanıstanın İkariya şəhərində səhər yeməyinə tam taxıllı kruton və zeytun kimi bitki əsaslı qidalar daxil ola bilər. …İnsanların əslində 100 yaşa qədər yaşadığı dünyanın “Mavi zonaları”nda səhər yeməyi ləzzətli, sadə və yüksək liflidir.
Bunu Buettner deyir.
…Lobya və düyü, avokado tostu və ya hətta minestrone şorbası düşünün. Gününüzü işlənmiş qidalarla deyil, bitkilərlə başlayın və yüzilliklər kimi özünüzü yanacaqla doldurun, - deyə o, yekunlaşdırıb.
Nazlı Almuradova


