50 yaşdan yuxarı qadınların gənc və sağlam qalması üçün...
Sia Az saytına istinadən Icma.az xəbər verir.
...Dietoloq, “The Sports Nutrition Playbook” kitabının müəllifi Emmi Qudzon bildirib ki, 50 yaşdan yuxarı qadınlar səhər yeməyində zülallı qidalar yeməlidirlər.
Mütəxəssis qeyd edir ki, müəyyən yaş məhdudiyyətləri var. İnsan bunları dəf etdikdə bədənində əzələlərə, sümüklərə və hüceyrələrə təsir edən ciddi dəyişikliklər baş verir.
Əlbəttə ki, qocalma prosesini tamamilə dayandırmaq mümkün deyil, lakin bəzi həyat tərzi dəyişiklikləri və yaxşı vərdişlər onun daha az dramatik olmasına kömək edə bilər.
Emmi Qudzonun izah etdiyi kimi, pəhrizinizi düzgün planlaşdırmaqla, bədəninizi kifayət qədər vitamin və qida ilə təmin edə bilərsiniz.
Bu, öz növbəsində, yaşla baş verən dəyişikliklərin mənfi nəticələrini azaltmağa kömək edir. Buna görə də ekspert 50 yaşdan yuxarı qadınlara müntəzəm olaraq həm bitki, həm də heyvani zülal qəbul etməyi məsləhət görür, çünki bu yaşda orqanizm artıq əzələ kütləsini itirir və zülal onu gücləndirmək üçün ən yaxşı məhsuldur.
50 yaşdan yuxarı qadınlar üçün yüksək protein olan hər hansı qida ən yaxşı qidadır. Yaşlandıqca bədənimiz 10 illik həyatda əzələ kütləsinin təxminən 2-3 faizini itirir.
Və bunun qarşısını almaq üçün edə biləcəyiniz ən yaxşı şey, xüsusilə səhər yeməyində yüksək keyfiyyətli protein istehlak etməkdir. Mütəxəssis günə 25-30 q proteinlə başlamağı tövsiyə edir.
Bəli, Emmi deyir, bədən əzələ kütləsini saxlamaq üçün lazım olan bir amin turşusu istehsal edəcək. Müsbət “yan” təsiri də var – siz daha uzun müddət toxluq hiss edəcəksiniz və buna görə də nahara qədər zərərli qəlyanaltılar olmadan dayana biləcəksiniz.
Xudzon, şəkərsiz qranola və yarım banan ilə adi yunan yoqurtu, qaynadılmış yumurta və ya omlet, pendir, vetçina və tərəvəz ilə tam taxıllı sendviç kimi səhər yeməyi variantlarını təklif edir.
Nazlı Almuradova

