Icma.az
close
up
RU
525ci qəzet Bakıda növbəti İtaliya mətbəx həftəsi başlayıb

525ci qəzet Bakıda növbəti İtaliya mətbəx həftəsi başlayıb

İtaliyanın Azərbaycandakı səfirliyi ITA-İtaliya Ticarət Agentliyi ilə birlikdə IX İtaliya mətbəx həftəsinə start verib.

525.az xəbər verir ki, builki mətbəx həftəsi "Aralıq dənizi pəhrizi və köklərinin mətbəxi: Sağlamlıq və ənənə" mövzusuna həsr olunub. Tədbirin əsas hədəfi İtaliya mətbəxinin, xüsusilə də onun ənənəvi köklərinin, bu mətbəxdə Aralıq dənizi pəhrizinin sağlamlığın qorunmasında, sağlam, balanslı və  davamlı həyat tərzində oynadığı mühüm rolunu vurğulamaqdır.

İtaliyanın Azərbaycandakı səfiri Luka di Canfrançesko mətbəx həftəsinin açılışına həsr olunmuş mətbuat konfransında bildirib ki, bu tədbir mühüm bir vaxtda keçirilir. Belə ki, İtaliya mətbəxi UNESCO-nun qeyri- maddə irs siyahısına salınması üçün təşviq olunur: “Bu da mətbəximizin dünya üzrə tanınmasına işarə verir. Ümumiyyətlə, mətbəx həftələri münasibətlərə öz töhfəsini verir. Söhbət Azərbaycan-İtaliya iqtisadi əlaqələrindən gedir. Süfrəyə düzülən hər bir nemət İtaliya ticarətinin nümunələridir”.

Diplomat deyib ki, aqrobiznes İtaliya iqtisadiyyatında mühüm sektorudur. Onun sözlərinə görə, təkcə 2023-cü ildə İtaliyanın kənd təsərrüfatı məhsullarının ixracı dünya üzrə 64 milyard avronu keçib ki, bu da əvvəlki illə müqayisədə 6 % çoxdur. Bunun bir hissəsi Azərbaycanın payına düşür”.

Səfir əlavə edib ki, mətbəx həftələrinin təşkili iki ölkənin bir-birini daha yaxşı tanımasına kömək edir.

İtaliya Ticarət Agentliyinin direktoru Andrea Makkaniko isə Azərbaycanın İtaliyanın bir nömrəli ticarət tərəfdaşı olduğunu söyləyib:

“ Son dövrlər rəqəmlər bir qədər aşağı düşsə də ümumilikdə İtaliya Azərbaycan mallarının təxminən 40 %-nin ixrac olunduğu ölkə olaraq qalır. İtaliyadan idxalda artım var. 10 ayın statistikasına baxanda 10 faiz artım müşahidə olunur. Son üç il ərzində isə ümumi artım 15 faizdən çox olub”.

Agentliyin direktoru mətbəx həftələri çərçivəsində aşpaz Bertonun iştirakı ilə ustad dərsinin keçiriləcəyini bildirib. Andrea Makkaniko gələn həftə Azərbaycanın iş adamları ilə İtaliya sahibkarları arasında görüşlərin təşkil olunacağını da qeyd edib.

Aşpaz Berton İtaliyanın mətbəxini Azərbaycanda təmsil etməsinin onun üçün böyük şərəf olduğunu vurğulayıb. “Bu günlərdə göstərəcəyim yemək təqdimatlarında Azərbaycan məhsullarından istifadə etmək ideyası yarandı. Bildiyimiz kimi, məhz Azərbaycan keyfiyyətli zəfəran istehsalçısıdır. Fikrimcə, rizottoya Azərbaycan zəfəranı əlavə etmək gözəl ideya olar. Həmçinin biz yeni şorba resepti düşünürük. Reseptin əsasını Azərbaycan kürüsü təşkil edəcək”.

Pərvanə Sultanova

seeBaxış sayı:25
embedMənbə:https://525.az
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri