Acı bibər yeməyin sağlamlığa 5 TƏSİRİ
Azxeber.com saytından verilən məlumata görə, Icma.az xəbər verir.
Mütəxəssislərin verdiyi açıqlamalara görə acı bibər yemək sağlamlıq baxımından çox fərqli faydalar gətirir.
AZXEBER.COM Türkiyə mətbuatına istinadən acı bibər yeməyin 5 faydasını təqdim edir:
1. Maddələr mübadiləsini sürətləndirməyə kömək edir: Acı bibərə ləzzət verən kapsaisin komponenti bədəndə termojenik təsir də təmin edir. Bu, bədən istiliyini artırır və maddələr mübadiləsini sürətləndirir. Bu, maddələr mübadiləsinin sürətlənməsi və daha çox kalori yandırmağa başladığı üçün çəki nəzarətinə kömək edir. Qarın nahiyəsində arıqlamağı da dəstəkləyir.
2. Ağrı kəsici təsirə malikdir: Kapsaisin ağrı kəsici təsirə malik komponentdir. Tərkibində kapsaisin olan kremlər və məlhəmlər xaricdən tətbiq edildikdə sinir və əzələ ağrıları kimi ağrıları aradan qaldırır. Ağrı siqnallarını bloklayan bu təsir müvəqqəti də olsa ağrı kəsici təsir göstərir.
3. İmmuniteti gücləndirir: Acı bibər C vitamini ilə zəngin tərəvəzdir. C vitamini quruluşu sayəsində immunitet sisteminin düzgün işləməsinə kömək edir. Acı bibərin müntəzəm istifadəsi orqanizmə iltihab əleyhinə təsir göstərir. İmmuniteti gücləndirərək orqanizmin müqavimətini artırır.
4. Həzmi tənzimləyir: Acı bibərin balanslı və orta səviyyədə istehlakı həzm sistemini tənzimləməyə kömək edir. Acı bibərin tərkibindəki kapsaisin mədə turşusunu stimullaşdırır və həzm fermentlərinin ifrazını dəstəkləyir. Cayenne bibəri üzərində aparılan araşdırmalar göstərib ki, acı bibər mədə xorasına səbəb olan bakteriyaların böyüməsinin qarşısını alır.
5. Ürək sağlamlığını qoruyur: Acı bibərin tərkibindəki antioksidantlar və kalium ürək sağlamlığını qorumağa kömək edir. Antioksidantlar bədəni damarların tıxanmasına səbəb ola biləcək zərərli sərbəst radikallardan xilas etməyə kömək edir, kalium isə qan təzyiqini tarazlaşdırmağa kömək edir. Bu yolla, damar tıkanıklığı səbəbiylə insult və koronar ürək xəstəliyi riskini azaltmağa kömək edir.
Oksana

