Alimlərdən məşhur səhər yeməyinin təhlükələri barədə XƏBƏRDARLIQ
Redaktor.az portalından əldə olunan məlumata əsasən, Icma.az xəbər verir.
Uşaqların bəyəndiyi hazır səhər yeməyi sağlamlığa zərərlidir.
Redaktor.az xəbər verir ki, bu barədə CNN telekanalı ABŞ Xəstəliklərə Nəzarət və Qarşısının Alınması Mərkəzlərinin araşdırmasına istinadən məlumat yayıb.
Alimlər 2010-cu ildən 2023-cü ilə qədər istehsal olunan dənli bitkilərin tərkibini təhlil ediblər. Məlum olub ki, bu müddət ərzində onların tərkibində yağ, şəkər və natrium xeyli artıb. Eyni zamanda, protein və lif səviyyəsi azalıb.
Tədqiqatçıların fikrincə, bu taxılların yalnız bir porsiyası Amerika Ürək Dərnəyi tərəfindən yetkinlik yaşına çatmayanlar üçün tövsiyə olunan gündəlik maksimum şəkər qəbulunun 45%-ə qədərini ehtiva edə bilər.
Corc Vaşinqton Universitetinin dosenti və həkimi Lian Ven valideynlərə yulaf əzməsi, qaynadılmış yumurta və ya şəkərsiz qatıq kimi daha sağlam səhər yeməyi seçimlərini tövsiyə edib. Əgər hələ də dənli bitkilərə üstünlük verirsinizsə, ekspert boyalar və tatlandırıcılar olmadan, hər porsiyada doqquz qramdan çox olmayan şəkər tərkibli bütün taxıl variantlarını seçməyi məsləhət görür.
Turan İSMAYIL


