Balqabağın bilmədiyimiz faydalı xüsusiyyətləri
Olke.az saytından verilən məlumata görə, Icma.az xəbər verir.
Balqabaq bişdikdə öz xüsusiyyətlərini itirməyən və orqanizmdə aktiv A vitamininə çevrilən qiymətli beta-karotin (provitamin A) mənbəyidir.
Ölkə.az "izvestiya"ya istinadla xəbər verir ki, bu sözləri həkim Yevgeni Belousov deyib.
Həkimin sözlərinə görə, istilik zamanı, xüsusilə qaynadıldıqda, suda həll olan vitaminlər (məsələn, C vitamini və bəzi B qrupu vitaminləri) qismən məhv olur. Amma yağda həll olan vitaminlər (A və E) və mineral maddələr daha yaxşı qorunur.
Mütəxəssisin sözlərinə görə, balqabaq şorbası müxtəlif müalicəvi və profilaktik xüsusiyyətlərə malikdir:
"Bunlara tərkibində yüksək A və C vitaminləri sayəsində immun dəstəyi, antioksidant qoruma (karotenoidlər və E vitamini qocalma prosesini ləngidir və xroniki xəstəliklər riskini azaldır), lifi sayəsində həzmi normallaşdırır və ürək-damar sistemini dəstəkləyir. Balqabağın tərkibindəki kalium və maqnezium qan təzyiqini tənzimləməyə kömək edir".
O, əlavə edib ki, balqabaq hipoallergen məhsul olsa da, bəzi hallarda onu ehtiyatla qəbul etmək lazımdır mədə turşuluğunun az olduğu və ya böyrək daşı xəstəliyi olan şəxslər üçün çox miqdarda balqabaq yemək bu problemləri ağırlaşdıra bilər:
"Digər hallarda balqabaq şorbası diyetik və tövsiyə olunan yemək sayılır. Payız–qış mövsümündə onu həftədə 2–3 dəfə qəbul etmək orqanizmi zəruri antioksidant, vitamin və liflə təmin edir, hipervitaminoz və ya balanssızlıq riski yaratmadan ümumi sağlamlığı dəstəkləyir".
Həmidə İbrahimova

