Beyin qocalması haqqında miflər
Redaktor.az portalından alınan məlumata görə, Icma.az xəbər verir.
Diyetoloq İrina Selivanova beyin qocalması ilə bağlı ən davamlı üç mifi təkzib edib.
Redaktor.az xəbər verir ki, Selivanova hesab edir ki, ən çox yayılmış mif beynin qidalanması üçün yalnız qlükozanın tələb olunmasıdır.
"Gənc beyin çevikdir və enerjini karbohidratlardan, zülallardan və yağlardan alır. Bununla belə, xroniki yüksək qlükoza səviyyəsi neyronların insulinə həssaslığının itirilməsinə və beyində insulin müqavimətinin inkişafına səbəb olur. Nəticədə beyindən enerji kəsilir, beyin diqqəti cəmləməkdə çətinlik yaranır", - mütəxəssis izah edib.
Onun sözlərinə görə, başqa bir yanlış fikir, beynin qocalmasının yalnız genetika və yaşla bağlı olduğuna inanmaqdır. Reallıqda koqnitiv pozğunluğun inkişafında genetik deyil, həyat tərzi daha əhəmiyyətli rol oynayır. Selivanova iddiasını dəstəkləmək üçün genetikadan asılı olmayaraq beyin sağlamlığının düzgün qidalanma, müntəzəm fiziki fəaliyyət, şəkərə nəzarət, adekvat yuxu və yeni şeylər öyrənməklə qorunub saxlanıla biləcəyini göstərən araşdırmalara istinad edib.
Selivanovanın fikrincə, beynin intellektual problemlərin olmamasından qocalması yanlış fikirdir. Əslində, bu, həddindən artıq məlumat yüklənməsi, yuxusuzluq, xroniki stress və xaotik tapşırıqların dəyişdirilməsi səbəbindən baş verir.
"Beyin çoxlu tapşırıqlardan yorulur, ona görə də sağlamlığını qorumaq üçün ilk addım yaddaşı həddən artıq yükləmək deyil, ona istirahət verməkdir. İnformasiya fasilələri, keyfiyyətli yuxu və cihazlardan uzaq vaxt buna kömək edəcək", - mütəxəssis izah edib.
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:37
Bu xəbər 05 Dekabr 2025 02:02 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları


















