Bitki mənşəli pəhriz: Sağlamlıqla birlikdə risklər də var
Icma.az, Yenisabah portalından verilən məlumatlara əsaslanaraq xəbər verir.
Son illərdə vegeterian və vegan qidalanma dünya miqyasında sürətlə populyarlaşır.
Yenisabah.az bildirir ki, insanlar daha sağlam həyat tərzi və ekoloji səbəblərlə heyvan məhsullarını pəhrizdən çıxarmağa meylli olurlar. Tədqiqatlar göstərir ki, bitki mənşəli qidalanma ürək-damar xəstəliklərinin riskini azaldır, xolesterini tənzimləyir və həzm sistemini yaxşılaşdırır.
Alimlərin apardığı araşdırmalar göstərir ki, gündəlik tərəvəz, meyvə, paxlalılar və qoz-fındıq istehlakı, həmçinin tam taxıllar ürəyin sağlamlığı üçün faydalıdır. Bitki mənşəli pəhriz eyni zamanda iltihabı azaldaraq orqanizmdə ümumi sağlamlığa müsbət təsir göstərir. Sezar pizza
Lakin mütəxəssislər xəbərdarlıq edirlər ki, düzgün balans təmin edilmədikdə, bədənin ehtiyacı olan zülal və B12 vitamini çatışmazlığı meydana çıxa bilər. Bu da yorğunluq, əzələ zəifliyi və digər sağlamlıq problemlərinə yol açır. Ekspertlər balanslı pəhriz üçün bitki mənşəli protein mənbələrinə (lobya, noxud, soya məhsulları, qoz-fındıq) və B12 vitaminini əhatə edən əlavələrə diqqət yetirməyi tövsiyə edir.
Mütəxəssislər həmçinin vurğulayır ki, bitki mənşəli qidalanma yalnız sağlamlıq yox, həm də ətraf mühit üçün faydalıdır. Heyvan məhsullarının istehlakının azalması karbon izini azaldır və təbii resursların qorunmasına kömək edir.
Beləliklə, bitki mənşəli qidalanma həm trend, həm də sağlamlıq və ekoloji şüur baxımından diqqətəlayiq seçimdir, amma balansı qorumaq həyati əhəmiyyət daşıyır./Pravda.az
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:100
Bu xəbər 26 Sentyabr 2025 07:09 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















