Bu bişirmə üsulunu unudun: yeməyi zəhərə çevirə bilər
Azpost saytından alınan məlumata görə, Icma.az bildirir.
Bir çox insanlar yemək hazırlayarkən alüminium folqa istifadə etməyə öyrəşiblər. Rahat görünür, çünki o, qabları sulu saxlamağa imkan verir, yanmadan qoruyur və istiliyi bərabər paylayır.
Niyə folqa içərisində yemək bişirmək sağlamlığınız üçün təhlükəli ola bilər? AzPost bu barədə RBC-Ukrayna-ya istinadla xəbər verir.
Folqa niyə zərərli ola bilər?
Alüminium çox miqdarda insan orqanizminə mənfi təsir göstərən zəhərli bir metaldır . Bir çox qida qablaşdırmasında, qab-qacaq və dərmanlarda olur, lakin onun miqdarına ciddi nəzarət edilir. Ancaq yüksək temperatura məruz qaldıqda, folqadan olan alüminium qidaya daxil ola bilər və sonra bədəndə toplana bilər.
Tərkibində turşu və ya duz olan qidaları bişirərkən folqadan istifadə xüsusilə təhlükəlidir . Məsələn, limonlu balıq, marinadlanmış ət, sirkə ilə tərəvəz – bütün bunlar daha yüksək səviyyədə alüminium salınmasına səbəb olur
Folqa istifadəsinin sağlamlığa təsiriBədəndə alüminiumun yığılması ciddi xəstəliklərə səbəb ola bilər, o cümlədən:
sinir sisteminin pozulması (bəzi tədqiqatlar alüminiumu Alzheimer xəstəliyi ilə əlaqələndirir); böyrək problemləri, çünki alüminium onların fəaliyyətinə toksik təsir göstərir; kalsiumun yuyulması səbəbindən sümük vəziyyətinin pisləşməsi; həzm sisteminə və maddələr mübadiləsinə mənfi təsir göstərir.Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının (ÜST) məlumatına görə , insanlar üçün məqbul gündəlik alüminium qəbulu hər kiloqram çəki üçün 40 mq-dan çox deyil . Ancaq tez-tez folqa bişirən insanlar bu normanı bir neçə dəfə keçə bilər.
Riskləri necə minimuma endirmək olar? Yeməkləri folqa ilə bişirməkdən , xüsusilə limon suyu, sirkə, duz və ədviyyatlı yeməklərdən çəkinin. Alternativlərdən istifadə edin – istiliyədavamlı qablar, şüşə və keramika formaları, perqament kağızı. Əgər folqa istifadə edirsinizsə, onun isti səthlərlə birbaşa təmasda olmadığından əmin olun. Yeməkləri folqa içərisində uzun müddət saxlamayın , xüsusilə də isti və ya turşulu qidalar.Paylaş

