Çatlamış yumurta çox təhlükəlidir!
News24 portalından verilən məlumata əsasən, Icma.az bildirir.
Yumurta səhər yeməyindən tutmuş axşam naharına, şirniyyatlardan duzlu yeməklərə qədər saysız-hesabsız reseptin əsas tərkib hissəsidir. Amma bu əsas qida məhsulu səhv saxlanma üsulları ilə sağlamlıq üçün ciddi risklər yarada bilər – xüsusilə də çatlamış və ya qırılmış yumurtalar.
News24.az bildirir ki, yumurtanın qabığı zərif görünsə də, ətraf mühitdən gələn mikroblara açıqdır. Tarladan marketə, oradan da evə gələnə qədər yumurtanın səthinə salmonella kimi təhlükəli bakteriyalar bulaşa bilər. Ən böyük risk isə çatlamış yumurtalarda yaranır. Çünki bakteriyalar çatlaqdan içəri keçərək orada sürətlə çoxalır.
Bir çox insan yumurtanı soyuducunun rəfinə qoymağı adi hal kimi qəbul edir. Amma çatlamış yumurtanı digər yumurtaların yanında saxlamaq təkcə onu deyil, ətrafdakı bütün ərzaqları da təhlükə altına alır. Bu, xüsusilə buzdolabının qapısını açdığınız anda yayıla biləcək bakteriyalara yol aça bilər.
Yumurtaların yerləşdiyi karton qutular da təhlükə mənbəyinə çevrilə bilər. Kartonun gözenəkli quruluşu yumurtadan axan mayenin və bakteriyaların digər yumurtalara keçməsinə şərait yaradır. Ona görə də çatlamış yumurtanı dərhal ayırın və kartonu dəyişdirin.
Əgər yumurta artıq çatlayıbsa:
1. Tullamaq lazımdır, ancaq nəzarətli şəkildə.
2. Yumurtanın qabı kompost üçün istifadə oluna bilər, lakin kompost sahəsi digər qidalardan uzaqda olmalıdır.
3. Sızma baş veribsə, karton qabı yenisi ilə əvəz edin.


