Çay, yoxsa qəhvə Mədəaltı vəzi xərçəngini hansı yaradır?
Medicina saytından verilən məlumata əsasən, Icma.az məlumatı açıqlayır.
Həkimlər mədəaltı vəzi xərçəngini tətikləyən səhər içkisini açıqlayıb.
“Medicina” xəbər verir ki, 12 mindən çox insanı əhatə edən araşdırmada çay və qəhvənin səhər acqarına çox içilməsinin həzm sisteminə təsiri öyrənilib.
Cəmi 100 mq kofein - təxminən bir fincan qəhvə - bağırsaq funksiyasını yaxşılaşdırmağa kömək edir.
Lakin gündə 204 mq-dan çox kofein qəbul etsəz, əks effekt qəbizlik yarana bilər.
Bu içkinin hər əlavə hissəsi (100 mq kofein) qəbizlik riskini altı faiz artırır.
Bir fincan çay da bağırsağın fəaliyyətini normallaşdırmağa təsir edə bilər. Orta hesabla onun tərkibində 20-70 mq kofein var.
Həkimlər süzülməmiş qəhvənin zərərlərini də xatırladıb: “Məsələn, qəhvədəmləyənlərdə qəhvə yağlarını və çirkləri təmizləmək üçün filtr olmadıqda, bu içkilər xərçəngin yaranmasına səbəb ola bilər.
Xüsusən səhərlər acqarına çoxlu qəhvə qida borusu, mədəaltı vəzi xərçənginə gətirib çıxara bilər”.
Aygün Musayeva


