Çuğundur iltihabı azaldır, beyinə qoruyucu təsir göstərir
Redaktor.az portalından alınan məlumata görə, Icma.az xəbər verir.
Şotlandiyanın Qərbi Şotlandiya Universitetinin alimləri çuğundurun beyin sağlamlığı üçün faydalı ola biləcəyini müəyyən ediblər.
Redaktor.az xəbər verir ki, alimlərin araşdırması Nutrients jurnalında dərc olunub.
Məlum olub ki, çuğundur tərkibində olan nitratlar, betalainlər və polifenollar vasitəsilə orqanizmdə iltihab prosesini azaldır, oksidləşmə stresini zəiflədərək Alzheimer xəstəliyinin inkişaf riskini azalda bilər. İnsan hüceyrələri və heyvanlar üzərində aparılan təcrübələrdə çuğundur komponentləri mitoxondriyal fəaliyyətini yaxşılaşdırır, neyronları qoruyur və iltihab siqnallarını zəiflədir.
Araşdırmada həmçinin çuğundur əsaslı içkilərin beynin qan dövranını artırdığı, kognitiv funksiyaların pozulmağa başladığı sahələrə təsir göstərdiyi göstərilib. Epidemioloji müşahidələr də göstərir ki, bitki mənşəli nitratların daha aktiv qəbulu yaddaşın azalmasını ləngidir.
Alimlər qeyd edirlər ki, nitratlar bədəndə oksid azotuna çevrilərək qan dövranını yaxşılaşdırır, təzyiqi azaldır və ürək-damar sistemini dəstəkləyir. Lakin həddindən artıq qəbulu toksiki nitritlərin əmələ gəlməsinə səbəb ola bilər.
Nuriyyə NATİQQIZI
Baxış sayı:41
Bu xəbər 04 Dekabr 2025 14:04 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
Əlaqə
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















