Diabetlə mübarizədə yeni ümid
Azpost saytından alınan məlumata görə, Icma.az bildirir.
Dünyada 400 milyondan çox insan şəkərli diabetdən əziyyət çəkir və onların yarısı öz vəziyyətindən xəbərsizdir. AzPost xəbər verir ki, Harvard Universitetinin alimləri və diyetoloq Oleg Şvetsin fikirlərinə istinadla bildirir ki, gündəlik manqo istehlakı prediyabet mərhələsində olan insanlarda qan şəkərinin idarə olunmasına mühüm təsir göstərə bilər.
Araşdırma 24 həftə davam edib və iştirakçılar iki qrupa bölünüb: bir qrup hər gün təzə manqo qəbul edib, digər qrup isə aşağı şəkərli granola batonları ilə qidalanıb. Nəticələr göstərib ki, yüksək fruktoza tərkibli olmasına baxmayaraq, manqo qrupunda qan şəkərinin daha effektiv idarəsi, insulin həssaslığının artması və bədən yağının azalması müşahidə olunub.
Mütəxəssislər qeyd edirlər ki, manqo yalnız dadlı tropik meyvə deyil. O, karotinoidlər, C vitamini, liflər, fenol birləşmələri, qalik turşusu və kversetin kimi güclü bioaktiv maddələrlə zəngindir. Bu birləşmələr prediyabet mərhələsində metabolik göstəricilərin yaxşılaşmasına kömək edir.
Tədqiqat iştirakçıları manqo istehlak etdikdən sonra həm qısa, həm də uzunmüddətli qan şəkəri idarəsi əhəmiyyətli dərəcədə yaxşılaşıb. Eyni zamanda insulinə qarşı həssaslıq artır, bədən tərkibində müsbət dəyişikliklər qeydə alınıb. Bu nəticələr gündəlik manqo istehlakının prediyabet üçün metabolik faydalarını açıq şəkildə göstərir.
Alimlər bildirirlər ki, gələcək tədqiqatlar dietanın təsirini daha dəqiq qiymətləndirmək üçün plazmada karotinoidlər və sidikdə polifenollar kimi biomarkerləri nəzərə almalıdır. Həmçinin, manqonun digər sağlamlıq üstünlükləri, metabolik yolaklara təsiri və gen ifadəsinə təsirləri müxtəlif insanlarda fərqli ola biləcəyi üçün geniş şəkildə araşdırılmalıdır.
Beləliklə, manqo sadəcə dadlı meyvə deyil, prediyabet mərhələsində sağlam qidalanma strategiyasının potensial açarıdır və diabetin qarşısının alınmasında effektiv vasitə ola bilər.
Paylaş

